Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Paradigma Thomas Kuhn'un The Structure of Scientific Revolutions (Bilimsel Devrimlerin Yapısı) adlı kitabında popülarize edilmiştir; bu kitapta Kuhn, bilimsel olsun olmasın, dünya görüşümüzün, mevcut paradigma ya da örnek tarafından şartlanmakta olduğunu ileri sürmektedir.

Bilimsel bilgi, genelde sanıldığı gibi, küçük adımlar (incremental) halinde artarak ilerliyor değildir; nesneler hakkında birbirinden apayrı düşünce tarzlarına müsaade eden yeni temel keşiflerle, paradigmaların kaymasıyla (shifting) gerçekleşmektedir. Bu paradigma kayma olayına bir örnek Kopernik devrimidir; yeryüzü evrenin ortasındaki yerinden alınmış kozmosun kıyısına köşesine itilmiştir. Böyle bir paradigma kayması din, felsefe, edebiyat vb üzerinde etki yapacak kadar güclüdür. Paradigma ve paradigma kayması, yakın geçmişte eğitim literatüründe son derece şişirilmiş ve yanıltıcı bir anlam kazanmıştır. Gelip geçici bir sürü eğitim modaları , bunları teşvik edenlerce göklere çıkarılmış, bunlar okul, öğrenim, öğretim ve not verme vb hakkındaki yepyeni yöntemlere götüren, paradigma kaymaları olarak övülmüştür.

Yorumlar

Türkçe’de : paradigma olarak kullanılıyor. 

Yabancı Dilde :  paradigm > paradeigmatikos (Gr.) = çeşitli örneklerin diyagram veya kalıp şeklindeki tablosu > deik = göstermek, para = yanısıra, birlikte, para-deig = birlikte, kalıp halinde göstermek.

Yorumlar