Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Etkili Çaba (EÇ) kavramı genellikle eğitim alanında kullanılsa da[1], herhangi bir alandaki EÇ’yı tanımlamaya yarayacak şu altı öğe, diğer bağlamlardaki çabalar için de pekala geçerlidir: Harcanmaya razı olunan süre, odaklanmışlık[2], sorun çözücülük, stratejik düşünme, geri bildirimden yararlanma ve üstlenmişlik (adanmışlık).

MindsetWorks adresli kaynakta ise şöyle bir betimleme var: "Etkili Çaba amaçlı ve hedefe yöneliktir. Odaklanmıştır ve en iyi türü aynı zamanda üstbilişseldir. Gerçekten etkili bir şekilde çabaladığımda, çok şey yapıyorum! Duruyorum ve sessizce düşünüyorum. Problem çözüyorum. Araştırma yapıyorum. Kurcalıyorum. Neyin işe yaramadığını bulurum ve stratejimi değiştiririm. Kaşlarımı çatıyorum ve çözene kadar durmuyorum. Sonra harika hissediyorum!"

[1] “Etkili Çaba ve %100 Faktörü” adlı yazı için bkz. https://teacherleaders.wordpress.com/2014/12/06/effective-effort-and-the-100-factor/ 

[2] Kimi hallerde bir terimi tanımlamak için tersini tanımlamak ya da örnek vermek de yararlı olabilir. Bu terim için tersine örnek iki deyim “dostlar alışverişte görsün” ya da “elinin ucuyla iş yapmak”tır.

Yorumlar

Yorumlar