HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Geometri
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
(Ge: yer, yeryüzü, arazi + metria: ölçme; /o/, iki birimi birleştiren ses) birimlerinden kurulu bir terim olan geometri Eski Yunancada yeryüzünün, yüzeylerin, arazinin ölçülmesi demek. Aynı anlam birimini coğrafya (yeryüzünün tasviri), jeoloji (yeryüzü bilgisi) terimlerinde de görürüz. Bu terimlerdeki ge birimi Yunan mitologyasında göğü temsil eden Uranus'a karşılık, yeryüzünü temsil eden ana tanrıça, toprak ana Gaia'dan geliyor.
Matematik gibi geometri de yirminci yüzyılın ilk yarısında Fransızca géometrie üzerinden Türkçeye geçmiş. Atatürk'ün 1936'da yazdığı, birçok geometri terimini karşılamak amacıyla Türkçe terim türettiği kitabın adı da Geometri'ydi.
Osmanlı Türkçesinde bu bilime hendese deniyordu. Kelimenin sıfatı da hendesî. Bu terim 1940'lı yıllara kadar Türkçede kullanıldı. TDK'nin 1935'te çıkardığı Osmanlıcadan Türkçeye Cep Kılavuzu adlı sözlükte hendese terimi hiçbir açıklamaya yer vermeden hendese kelimesiyle karşılanmış. Demek ki 1935'te hendese Türkçe sayılıyordu.
Hendese kelimesini bugünkü kuşak bilmeyebilir, ama ondan türeyen bir kelime unutulmayacak kadar yaygınlaşıp dile yerleşmiştir: mühendis. Öyleyse mühendis geometriyi bilen kişi demek. Tanzimat'tan biraz önce açılan mühendis okulunun adı hendesehane idi. Hendesehane daha sonra mühendishaneye çevrildi. Sultan III. Selim'in Nizâm-ı Cedit yapılanmasının bir adımı olarak 1795'te Hasköy'de açılan topçu okulunun adı Mühendishane-i Berrî-i Hümâyun'du. Bu okul topçu ve istihkâm subaylarını yetiştiriyordu. Topçu, istihkâm sınıflarının geometri, matematik bilgileri gerektirdiği açıktır. Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn'un ilk adı Hendese Odası'ydı. Tersane ile donanmanın geliştirilmesi için 1775'te kurulan bu okulda da öğretim matematik, geometri ağırlıklıydı. 1883'te Hendese-i Mülkiye Mektebi de bugünkü Istanbul Teknik Üniversitesi'nin temelidir.
Kaynak: Bülent AKSOY
Kavram Mutfağı, Makaleler
https://www.kavrammutfagi.com/makale/matematik-terimlerinin-kokenleri