HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Gerrymandering (Hepbana Bölgeleme)
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Gerrymandering (Hepbana Bölgeleme), seçimlerde bir partiye haksız bir avantaj sağlamak için seçim bölgesi sınırlarının manipüle edilmesidir. Bu genellikle, karşı tarafın seçmenlerini az sayıda bölgede yoğunlaştırırken, partinin kendi seçmenlerini daha fazla sayıda bölgeye yaymak için bölge çizgileri çizilerek yapılır. Bu, ilçe sınırlarının, tercih edilen grubun oylarını ya birkaç ilçede yoğunlaştıracak (paketleme) ya da birçok ilçeye yayacak (çatlatma) şekilde çizilmesiyle yapılır.
Bu durum, iktidar partisinin toplam oyların çoğunluğuna sahip olmasa bile yasama meclisinde orantısız sayıda sandalye kazanmasıyla sonuçlanabilir. Gerrymandering hakkında daha fazla okuma için bazı bağlantılar aşağıda verilmiştir:
https://www.brennancenter.org/our-work/research-reports/what-gerrymandering
https://www.ncsl.org/research/redistricting/gerrymandering-and-proportional-representation.aspx
https://www.fairvote.org/gerrymandering
"Gerrymandering" terimi 1812 yılında Massachusetts valisi olan Elbridge Gerry'den gelmektedir. Gerry, eyaleti kendi Demokrat-Cumhuriyetçi Partisi'nin yararına olacak şekilde yeniden sınırlandıran bir yasa tasarısını imzaladı. Oluşturulan bölgelerden biri o kadar garip bir şekle sahipti ki semendere benzetildi ve "gerrymander" terimi doğdu.
(Şekil için Tıklayınız)
Şekilde, %60 Mavi %40 Kırmızı oyların bulunduğu bir yerde, iki farklı bölgeleme yapıldığındaki durumlar gösteriliyor. Bölmeleme taraflar arasında yapay bir avantaj sağlayacak şekilde yapılmadığında (ortadaki şekil) Mavi kazanırken; kırmızıya avantaj sağlayacak şekilde bölgeleme yapıldığında mavinin doğal avantajı kaybolup kırmızı kazanmaktadır.
Hepbana Bölgeleme’nin seçimler üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Hatta bazı durumlarda bir eyaletteki ve hatta tüm ülkedeki güç dengesini değiştirebilir. Örneğin, bazı uzmanlar gerrymandering'in Cumhuriyetçilerin 2010 yılında ABD Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü kazanmasına yardımcı olduğuna inanmaktadır.
Bir bölgeyi Hepbana Bölgeleme yoluyla kazanmanın bir dizi farklı yolu vardır. En yaygın yöntemlerden bazıları şunlardır:
Paketleme: Bu, tercih edilen grubun oylarını bir ya da iki bölgede yoğunlaştırarak bu bölgeleri kazanmalarını kolaylaştırırken diğer bölgelerdeki etkilerini azaltmayı içerir.
Kırma: Bu yöntemde kayırılan grubun oyları birçok bölge arasında paylaştırılır ve bu bölgelerden herhangi birini kazanmaları zorlaştırılır.
Hepbana Bölgeleme aynı zamanda görevdeki kişileri itirazlardan korumak için de kullanılabilir. Bölge çizgilerinin, rakiplerin para toplamasını veya mesajlarını duyurmasını zorlaştıracak şekilde çizilmesiyle, görevdekilerin yeniden seçilmesi neredeyse garanti altına alınabilir.
Gerrymandering tartışmalı bir uygulamadır ve nasıl önleneceği konusunda bir fikir birliği yoktur. Bazı insanlar, gerrymandering'i önlemenin en iyi yolunun yeniden bölgelendirme sürecini politikacıların elinden alıp bağımsız bir komisyona vermek olduğuna inanmaktadır. Diğerleri ise bölgelerin nasıl çizilebileceğine dair daha katı kurallar olması gerektiğine inanmaktadır.
Gerrymandering'in her zaman başarılı olmadığını belirtmek önemlidir. Bazı durumlarda geri tepebilir ve aslında muhalefet partisine yardımcı olabilir. Örneğin 2018'de Kuzey Carolina'daki Cumhuriyetçiler, eyaletin kongre bölgelerini kendilerine 10-3 avantaj sağlayacağını düşündükleri bir şekilde gerrymandering yaptılar. Ancak Demokratlar, kısmen seçmen katılımındaki artış sayesinde 13 sandalyeden 9'unu kazandılar.
Gerrymandering, kolay cevapları olmayan karmaşık bir konudur. Ancak, demokrasi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği için farkında olunması gereken önemli bir konudur.