Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Atinalı mimar ve zanaatkar Daedalus, işlediği bir suç yüzünden Girit'e sürgün edilmiştir. Daedalus, Girit'in kralı Minos tarafından insanla beslenen yarı boğa yarı insan biçimindeki Minotaurus adlı oğlunu hapsetmek amacıyla içinden çıkılması mümkün olmayan bir labirent tasarlamakla görevlendirilir. Daedalus oğlu İkarus'la birlikte labirenti inşa eder ve Minotaurus oraya hapsedilir.

Minotaurus için sürekli kadınlar ve erkekler kurban olarak labirente atılmaktadır. Bölge halkı buna isyan etse de krala söz geçiremezler. Thesseus adlı bir kurban adayı Minotaurus'u öldürmeyi amaçlamaktadır ve bunun için Girit'e gelir. Bu hedefini gerçekleştirmek için labirenti yapan Daedalus'dan yardım alarak yarı boğa yarı insan biçimindeki canavarı öldürür ve labirentten çıkar.Thesseus Minos'un kızı Ariadne'ye aşıktır. Kral ilişkilerine karşı olduğu için Thesseus Ariadne'yi Girit'ten kaçırır. Bu olaya çok sinirlenen Minos, labirentin sırrını Thesseus'a veren Daedalus ve oğlu İkarus'u cezalandırarak labirente hapseder. 

Karışık labirentten çıkış yolu arayan Daedalus labirentin üstünde uçmakta olan kuşların dökülen tüylerini toplayarak kendine ve oğluna birer çift kanat yapar. Kanatları balmumuyla omuzlarına yapıştırır. Daedalus, İkarus'a ne çok alçaktan uçmasını, ne de fazla yükselip güneşe yakın uçmasını salık verir. İkarus havalandıktan sonra babasının sözünü unutmuş, başarısından dolayı gurura kapılmış, her şeye tepeden bakmaya başlamış, yükseldikçe yükselmiş  ve güneşe fazla yaklaşınca güneş tanrısı ''Helios'' onun kanatlarını tutan balmumunu eritmiş. Sonunda kanatları kopan İkarus tepetaklak Ege Denizi'ne düşmüş ve boğulmuş. 

Kendini üstün görmek bir yönetimin içine düşebileceği en büyük yanılgıdır. Amerikalı yazar Peter Beinart bu mitolojik öyküden esinlenerek ''İkarus Sendromu'' adında bir yönetim ilkesi geliştirmiştir. Beinart ''İkarus Sendromu'' adlı kitabında yönetimlerin her zaman dengeli olması gerektiğini, bize bir şey olmaz anlayışının terk edilmesinin şart olduğunu savunur. Denge ve denetleme mekanizmalarının çözüm sağlayıcı olarak araya girmesinin icap ettiğini aksi takdirde ''bize bir şey olmaz'' yaklaşımının kendini beğenmişliğe sebep olacağını söyler. 

Geniş açıklama ve referans için bkz: Peter Beinart: The Icarus Syndrome:  A History of American Hubris, HarperCollins Publishers, 2010 

 

Yorumlar

bdurmus

24.12.2022 09:42:42

Günümüzde daha çok siyasi alanda ve az da olsa iş dünyasında da görülen bu sendromu dile getirdiğiniz için teşekkürler. Paylaşacağım.

Ali Can Polat

24.12.2022 10:06:44

I K A R U S Kuşlarla kuş olmak Onlar gibi kanatlanmak Onların peşi sıra koşmak Onlarla yarışmak istiyorum Kuş olup uzak diyarlara uçmak Göremediklerimi görmek Duyamadıklarımı duymak Yağmuru koklamak Hazlara ve acılara dokunmak Zehiri de panzehiri de tatmak istiyorum Yaşamın dördüncü, beşinci varsa, varsa eğer Altıncı boyutuyla kucaklaşmak istiyorum O kuleden beter düştüğüm bu labirentten Kurtulup özgürlüğüme kavuşmak Babam Daidalos'tan öğrendiklerime Kendi deneyimlerimi eklemek Yanlışlarımdan, hırslarımdan arınmak Yeniden IKARUS olmak istiyorum aCp 25.08.2020

Yorumlar