HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı İlk Neden (Causa Prima)
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Wikipedia'dan alıntı (çeviri): https://en.wikipedia.org/wiki/Unmoved_mover#First_cause
"İlk neden
Fizik'in VIII. kitabında Aristoteles değişim ya da hareket kavramlarını inceler ve yalnızca bir 'önce' ve 'sonra' varsayımının bir ilk ilke gerektirdiğini zorlu bir argümanla göstermeye çalışır. Başlangıçta, eğer kozmos meydana gelmiş olsaydı, ilk hareketinin bir öncül durumdan yoksun olacağını ve Parmenides'in dediği gibi, "hiçbir şey yoktan var olmaz". Daha sonra Aristoteles'e atfedilen kozmolojik argüman, böylece Tanrı'nın var olduğu sonucunu çıkarır. Bununla birlikte, eğer kozmosun bir başlangıcı olsaydı, Aristoteles bunun etkin bir ilk neden gerektireceğini ileri sürmüştür ki bu Aristoteles'in kritik bir kusuru ortaya koyduğunu düşündüğü bir kavramdır.
Ancak bir şeyin her zaman öyle olduğu gerçeğinden hareketle evrensel olarak yeterli bir ilk ilkeye sahip olduğumuzu varsaymak yanlış bir varsayımdır... Böylece Demokritos doğayı açıklayan nedenleri, şeylerin geçmişte de şimdi olduğu gibi olduğu gerçeğine indirger: ancak bu 'her zaman'ı açıklayacak bir ilk ilke aramayı uygun bulmaz... Hareketin olmadığı bir zamanın asla olmadığı ve hareketin olmayacağı bir zamanın da asla olmayacağı iddiamızı desteklemek için söyleyeceklerimizi burada noktalayalım.
- Fizik VIII,
Aristoteles'in kozmolojik argümanının amacı, en az bir ebedi hareketsiz hareket ettiricinin var olması gerektiği, gündelik değişimi desteklemektir.
Var olan şeylerden ilki maddelerdir. Ama eğer maddeler yok olabiliyorsa, o zaman her şey yok olabilir... ve yine de zaman ve değişim yok olamaz. Şimdi, tek sürekli değişim yer değişimidir ve tek sürekli yer değişimi de dairesel harekettir. Bu nedenle, ebedi bir dairesel hareket olmalıdır ve bu, tamamen gerçek olan ebedi gerçek cevher tarafından hareket ettirilen sabit yıldızlar tarafından doğrulanmaktadır.
Aristoteles'in tahminine göre, ne başlangıcı ne de sonu olan ebedi bir kozmos için sonsuz bir lokomotif zincirin zamansal gerçekliği ve potansiyelliği olmayan bir açıklama gereklidir: Primum Mobile'nin günlük olarak döndüğü ve tüm yeryüzü döngülerinin yönlendirildiği hareketsiz ebedi bir töz: gece ve gündüz, yılın mevsimleri, elementlerin dönüşümü ve bitki ve hayvanların doğası."
DeepL (https://www.deepl.com/translator)