Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Japon öğretmen Yoshio Kudo, günlüğüne yazdığı son notlarından birinde, erken başlayan ve neredeyse gece yarılarına kadar devam eden aşırı yoğun tempodaki çalışma saatlerinden yakınıyordu. 

İki ay sonra hayatı, 'karoşi' yani 'aşırı çalışmaya bağlı ölümle' sonuçlandı. 

Aşırı yorgunluğa bağlı olarak ölümlerin sıklıkla yaşandığı Japonya'da, bu durumu anlatmak için kullanılan "karoşi" kelimesi literatüre "karoşi sendromu" olarak geçmiş durumda. 

Kudo'nun yorucu programı, Japonya'daki diğer mesleklere göre bir istisna ya da farklı değil. Her ne kadar dünyadaki en uzun çalışma saatlerinin yanı sıra, temizlikten okula gidiş gelişleri denetlemeye ve okul sonrası kulüplere kadar birçok görevle yükümlü olsalar bile. 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2018 tarihli bir araştırması, Japon ortaokul öğretmenlerinin haftada 56 saat çalıştığını, gelişmiş ülkelerin çoğunda bu sürenin ortalama 38 saat olduğu ortaya koymuştu. 

Ancak bu yine de şaşırtıcı miktardaki fazla mesaiyi hesaba katmıyor.

Sendikaya bağlı bir düşünce kuruluşu tarafından yapılan bir araştırma, öğretmenlerin her ay ortalama 123 saat mesai yaptığını ve haftalık iş yüklerinin 80 saatlik "karoşi çizgisinin" çok ötesine geçtiğini gösteriyor.

Türkiye'de, bazı dönemlerde, öğretmenlerin, muhasebecilerin, finansal denetçilerinin, inşaat şantiyesi personelinin aşırı yorgunluk yaşadıkları biliniyor. Çare, tüm çalışanlar için haftalık çalışma saatlerinin daha insani seviyelere çekilmesi, çalışanların sendikal ve toplumsal örgütlerinin bu amaçla iktidar üzerinde baskı kurmaları ve başarıldığı takdirde işsizilik sorununun hafifletilmesine imkan sağlamasıdır.
Kaynak: https://tr.euronews.com/2022/12/16/japonyada-ogretmenler-asiri-calismaya-bagli-olumle-karosi-sendromu-burun-buruna

Yorumlar

abtugsuz

9.03.2023 16:32:20

Bazen insan kendini kaptırıp, tahammül sınırlarını zorlayan şartlarda çalışabilir, herhangi bir baskı yada talimat da gerekmez ama buna benzer bir yitiklik oluşursa ona da Karoşi sendromu denebilir mi? Bir olgunun sendrom niteliğini kazanması için yeter ve gerek şart nedir ?

Yorumlar