Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Günlük yaşantı içinde insanların birbirleriyle selamlaşma durumunda eğilmeleri aynı anlama gelmektedir.

Aynı şekilde; bir ülkenin istiklâl marşı çalınırken veya bayrağı göndere çekilirken izâm etmek, tazim duruşunda bulunmak, cenaze arabası geçerken durup beklemek, bir anma toplantısında saygı duruşunda bulunmak, o kişi veya olayı ululamak kendisinden başkasını yüceltmek aynı amaçlara hizmet eden davranışlardır.

 

Özellikle Tibet-Nepal-Katmandu Budizminde yere secde ederek bir yerden bir yere ulaşma istekleri ve Avrupa içlerinden başlayarak Portekiz’de sonlanan kutsal yolculuklar, Kudüs kentinde Hristiyanların hala yapageldikleri via dolorosa yolculuğu, holy route örnek olarak gösterilebilir.

 

Namaz ve namazdaki kıyam, rükû secde hareketleri büyük güce, Allah’a boyun eğme eylemleridir. Seccade ise secde edilen yerdeki örtüden başka bir şey değildir. Kutsalın kendisi boyun eğme, yanı secdeye varmadır. Seccadenin önemi yoktur.

 

Zerdüşt inancında da namaz kılma ibadeti vardır. Zerdüşt dini Hristiyanlıktan 1500 yüzyıl, İslam’dan da yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanır. Zerdüştlerde de İslam’dakine benzer şekilde namaz öncesi abdest alma vardır. Namaz-geh çağrısı zil çalarak yapılır. Örtünerek namaz kılınır. Namaz Türkçeye Farsça’ dan geçmiştir. Farsçadaki namaz da Zerdüşt dininden gelmektedir.  Arapça’ da namazın karşılığı Sala’dır. Sözcük  ṣlw kökünden gelen ṣalā(t) صلاة "secde, secde ederek yapılan ibadet, namaz" anlamına gelmektedir. Namaz vakitleri de İslam dinindekilere benzemektedir. Havaan: Sabah; Rapithwan: Öğlen; Uziren: Öğleden Sonra/İkindi; Aiwisuthrem: Akşam; Ushaen: Gece.  İran’da bir Zerdüşt rahibinin bize anlatımına ve uygulamasını gösterdiğine göre namaz sabah öğlen ve akşam vakitlerinde kılınmaktadır.

Namaz kılanların Müslümanlardan ibaret olmadığı, Yahudi, Süryani, Ezidi, Dürzi ve Hristiyanların da namaz kıldıkları belirlendiğine için namazın bir pagan tapınma şekli olduğu ileri sürülmektedir. Bu görüştekilere göre namaz, secde güneş kültü ile doğrudan bağlantılıdır. Bazı Yahudi topluluklarında da Müslümanlarınkine benzer namaz kılma ayini vardır. Onlar da belli kutsal metinleri sesli olarak birlikte okuyup birlikte secdeye varmaktadırlar. Başlangıçta Hristiyanlarda da namaz veya benzeri bir ayin türü bulunduğu ancak Yahudilere benzememek için bu uygulamayı bıraktıkları söylenmektedir.

İnsan toplulukları, özellikle yakın coğrafi komşuluklarda birbirleriyle symbiotique et syncrétique ilişkiler içindedirler. Birbirleriyle sürekli bir kültür alışverişi yaparlar. Din de bu kapsam içindedirler. İnsan toplulukları ticaret ilişkisi içinde birbirlerinden meta alışverişi yaparlarken çeşitli yollarla birbirlerine din kültürlerini de alıp vermektedirler.

Kaynak: Ali Can Polat

Kavram Mutfağı, Makaleler 

https://www.kavrammutfagi.com/makale/seccade

Yorumlar

Namaste' : Sanskritçe namastē "«sana boyun eğiyorum», Hintçe selam sözü" sözcüğünden alıntıdır. Sanskritçe namas नमस् "boyun eğerek saygı gösterme, temenna etme" anlamına gelmektedir. Yogada da balasana pozisyonu bir tür secdeye varma halidir.

Yorumlar