HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Öğrenme Mühendisliği
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Öğrenme mühendisliği (Learning Engineering), etkili öğrenme deneyimleri yaratmak için eğitim teknolojisi ve öğrenme bilimlerinden kanıta dayalı ilkeleri mühendislik tasarım metodolojileriyle birleştiren çok disiplinli bir alandır[2][3]. Belirli öğrenme ihtiyaçlarını ve zorluklarını ele almak için yinelemeli geliştirme kullanarak veri analizi ve insan merkezli tasarım yoluyla öğrenenleri ve öğrenme süreçlerini anlamaya odaklanır[2].
Öğrenme mühendisliği, öğrenme ortamlarını optimize etmek amacıyla bilgi işlem teknolojisi ve verileri birbirine bağlayarak eğitim çıktılarını iyileştirmeyi amaçlar[2]. Eğitimcilere ve öğrencilere eyleme geçirilebilir içgörüler sağlamak için dijital öğrenme platformlarındaki verilerden yararlanır[2].
Öğrenme mühendisliğinin temel yönleri:
* Süreç ve Uygulama** Öğrenenleri desteklemek için öğrenme bilimlerini insan merkezli ve mühendislik tasarım metodolojileri ile birlikte veriye dayalı karar verme süreçlerine uygular[3][4].
* Disiplinlerarası Ekipler** Öğrenme deneyimlerinin tasarlanması içerik, öğrenenler, eğitim uygulamaları, yazılım mühendisliği ve daha birçok alanda uzmanlığa sahip ekipler gerektirir[2].
* Yinelemeli Tasarım** Öğrenme bilimleri ve veri analizi tarafından bilgilendirilen yinelemeli tasarım süreçlerini kullanır, tasarımları değerlendirmek ve iyileştirmek için öğrenme analitiği, tasarım tabanlı araştırma ve deney yöntemlerini kullanır[2][3].
* **Veri Odaklı** Sonuçları tahmin etmek ve bireyselleştirilmiş geri bildirim sağlamak için öğrenci davranışına ilişkin verileri kullanır ve zorlanan öğrencileri erkenden tespit eder[2].
* Problem Çözme** Sadece teknoloji ile ilgili değil, öğrenmeyi destekleyen problem çözme ile ilgilidir[4].
* Kişiselleştirilmiş Öğrenme** Kişiselleştirilmiş ve uyarlanabilir öğrenme deneyimlerini kolaylaştırır[4].
Öğrenme mühendisliği, çevrimiçi kurslar, yazılım platformları, öğrenme teknolojileri, okul sonrası programlar ve resmi müfredat dahil olmak üzere çeşitli eğitim ürünlerine ve ortamlarına uygulanabilir[2].
Kaynaklar:
[1] https://learningengineering.com
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Learning_engineering
[3] https://sagroups.ieee.org/icicle/learning-engineering-process/
[4] https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3478030
[5] https://campustechnology.com/articles/2024/07/08/learning-engineering-new-profession-or-transformational-process.aspx
[6] https://www.youtube.com/channel/UC6qf8AGvAGixZXWdxapvCqw
[7] https://dergipark.org.tr/en/pub/jetol/issue/80405/1376727
[8] https://learnlab.org/introduction-to-learning-engineering/
(Perplexity (https://www.perplexity.ai/) YZ'dan alınıp DeepL (https://www.deepl.com/tr/translator) ile Türkçeye çevrilmiştir)