Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

"Olay Odaklı Düşünme (Event Oriented Thinking), dünyayı bir bütün olarak bir sistemden ziyade karmaşık bir olaylar dizisi olarak görür. Bir olay, meydana gelen veya olacak davranıştır. Olay odaklı düşünme, her olayın bir nedeni olduğunu ve nedeni değiştirmenin de buna bağlı olarak olayı değiştireceğini varsayar. Olayı oluşturan sistemin geri kalanının dikkate alınması gerekmez.
Bu kavram neden önemli
İlk bakışta, her olayın bir nedeni olması gerektiği anlaşılıyor. Aksi takdirde, evren nasıl işleyebilir? Her olayın bir nedeni vardır. Ancak bu nedenin başka bir nedeni olabilir, her olayın birden fazla nedeni olabilir, her bir nedenin birden fazla nedeni olabilir, olayların kesinliklerden çok olasılıkları olabilir ve olay nedenleri zamanla değişebilir. Ayrıca, karmaşık bir sistemde olaylar veya nedenler, sistem kurcalanması durumunda başka yerlerde etkilere neden olan geri bildirim döngülerinin parçasıdır. Nedensel ilişkiler doğrusal olmayabilir, gecikebilir ve sezgisel olmayabilir. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde, olay odaklı düşünmenin o kadar basitleştirdiğini hemen görebiliriz ki, en basit veya en tanıdık durumlar dışında hepsinde başarısızlığa mahkumdur. 

Fakat insan zihninde OOD hakimdir. Neden? Çünkü beyin ve kültür, genellikle basit veya tanıdık olan durumlarla başa çıkmak için gelişmiştir. Örneğin, "tehdit altındaysan savaş ya da kaç", "yetiştirme mevsiminde yiyecek ek kışın ye", "mızrağının ucunu sertleştir böylece daha iyi çalışır" veya "birini grubunun bir parçası olarak tanımazsan şüphelen" gibi. OOD tüm mantığın temelini oluşturur: A ise o takdirde B. OOD hızlı ve etkilidir. Çoğu beynimizin donanımsal yapısına bağlıdır.

Ne var ki modern zamanlarda OOD tehlikeli bir eğiilim haline geldi. Sistem düzeyinde bir düşünme gerektiren karmaşık sorunlar sıradan hale geldi. OOD, bir sistemin ortaya çıkan özelliklerinin anlaşılmasını gerektiren herhangi bir problemde başarısız olur. Karmaşık sosyal sistemleri içeren çoğu sorun, küresel çevresel sürdürülebilirlik sorunu gibi olay odaklı düşünme ile çözülemez.

OOD'nin alternatifi sistem düşüncesidir." 

"OOD hakimdir çünkü karşılaştığınız sorunların% 99'undan fazlasında çalışır. Çalışır çünkü hızlı, basit ve kolay öğrenilir. Örneğin karadan buharlaşan suyun havaya nem yüklediğini öğreniyoruz. Bu da yağmura neden olan bulutlara dönüşebilir. Bu düz bir olaylar zinciridir Yağmurun nihai nedeni suyun buharlaşmasıdır. Ara neden, nem dolu bulutlardır.

Sistem düşüncesi bunu çok daha ileri götürür. Karaya yağmur yağıyor. Bir süre orada akifer yüzeyinde durur ve sonunda buharlaşır. Bu sonsuz bir döngüdür. Yağmur nedeni, döngünün kendisi kadar o döngüde herhangi bir yerde olabilir. Döngü, Yağmur Kuvveti olarak adlandırılabilir. Döngü ne kadar güçlüyse yağmur o kadar fazla olur ve bunun tersi de geçerlidir.

http://thwink.org/sustain/glossary/EventOrientedThinking.htm 

OOD ile Sistem Odaklı Düşünme arasındaki yaklaşım farkı için bkz. https://bit.ly/3h0e60w 

Yorumlar

bdurmus

13.08.2020 18:57:21

Referans bağlantıda, hızlı, basit ve kolay öğrenilen olay odaklı düşünme yönteminin karşılaşılan sorunların %99'unda sonuç verdiği ve çok kompleks sorunlarda yetersiz kaldığı, ve o durumlarda sistemsel düşünme yönteminin kullanılması öneriliyor. Esasında %99 oranında sonuç alabilmek çok büyük bir orandır, olay odaklı düşünmenin değerli olduğuna ve elde tutulmasına bir kanıttır. Demek ki olay odaklı düşünmenin yetersiz olduğu anlaşıldığında alternatif yönteme geçmek doğru olur. Alternatif yöntem olarak sistemsel düşünme öneriliyor: http://thwink.org/sustain/glossary/images/EventOrientedThinking_VersusSystemsThinking.png Referans yazının son paragrafında açıklandığı üzere, kök nedenlerin değişme özelliğinde olduğu, sorunu değiştirebileceği analizde mutlaka yer almalı. Buna örnek olarak Honduras'ta Choluteca köprüsü derslerine eğilmek gerekiyor. Şiddetli kasırgalara maruz kalan Honduras'ta yeni yapılan bir bypass yola bağlanmak üzere Choluteca nehri üzerinde bir köprü yapılması işi hükümet tarafından Amerika İstihkam Birliğine (AİB) verilir ve köprü en şiddetli kasırgalarda bile ayakta duracak bir tasarımla inşa edilerek 1998 yılında hizmete açılır. Bir kaç ay sonra 6 ayda gelebilecek 190 cm yoğunluğunda bir yağış dört günde gelince, Choluteca nehri taşar, üzerindeki diğer tüm köprüler yıkılır, ağır hasar alır, ve sadece AİB'nin yaptığı köprü ayakta kalır. Ne var ki, büyük sel nehir yatağını değiştirmiştir ve köprünün yanına açtığı yeni ve daha büyük yataktan akmaktadır. Köprü yıkılmamıştır ama kullanılamamaktadır. Tasarım yapılırken, köprü sonucuna varmak için kök neden olan nehrin aynı yataktan akacağı kabulü yapılmış, köprü yapılan topoğrafya kesitinin çok büyük bir kasırgada meydana gelecek debiyi mevcut yatağın taşıyamayacağı, ve yan tarafta yeni bir yatak açarak akmaya devem edeceği düşünülememiştir. Yani kök nedenlerin de bazı durumlarda değişebilme özelliğini dikkate almak,gereklidir. https://medium.com/illumination/life-lessons-from-the-choluteca-bridge-7debf5199163 ve https://medium.com/road-less-ventured/why-an-honduran-bridge-is-a-perfect-metaphor-for-disruption-2a2d7c910535 yazılarında değinildiği üzere, yüz yüze bir sistemle devam edeceği kabulü il yapılandırılan eğitim sistemi Covid-19 virüsünün yarattığı yeni normal düzende sürdürülebilirliğini kaybederek Choluteca köprüsünün durumuna düşmüştür.

necati295

14.08.2020 12:13:58

Olay temelli düşünmeyi, basit ifadesiyle doğa'da olan bitenleri birbirini tetikleyen olaylar zinciri gibi görme; her olayı da kendini doğuran ilk nedenle tanımlama eğilimi olarak almak yanlış olmaz. Doğal denge uyarınca bir biriyle dolaylı ve/ya doğrudan ilgili olaylar bütününü, yani Doğal Sistemi gözettiğinizde sorunu oluşturabilecek pek çok olayı aynı anda düşünmek gerektiği anlaşılıyor. Nitekim Honduras'ta Choluteca köprüsü (https://bit.ly/31Tq9Gy) ayaklarının bulunduğu zeminin nehir yatağına göre daha gevşek yapılı olduğu göz önüne alınıp daha uzun yapılacağına sağlam; ama kısa yapıldığı için öğretici olmaktan başka işe yaramaz hale düşmüş!.. Eee.. bazı şeyler pahalı öğreniliyor...

bdurmus

27.08.2020 12:30:32

https://bit.ly/2YAK6B9 bağlantısında bulunan "SYSTEMS THINKING: WHAT, WHY, WHEN, WHERE, AND HOW?" başlıklı yazıda "Sistemsel Düşünmeyi ne zaman kullanmalıyız?" alt başlığında (*) şunlar yazılı: Sistemsel düşünme için ideal olan sorunların özellikleri şunlardır: - Konu önemlidir, - Sorun bir kerelik olay olmayıp süreğendir, - Sorun bilinmektedir ve uzun bir geçmişi bulunmaktadır, - Daha önce sorunun çözümüne uğraşanlar başarısız olmuşlardır. (*): When Should We Use Systems Thinking? Problems that are ideal for a systems thinking intervention have the following characteristics: The issue is important. The problem is chronic, not a one-time event. The problem is familiar and has a known history. People have unsuccessfully tried to solve the problem before.

Yorumlar