Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Wikipedia'dan alıntı: https://www.wikiwand.com/en/Parkinson%27s_law 

"Parkinson yasası, yapılacak iş miktarı ne olursa olsun kamu yönetimi, bürokrasi ve memuriyetin genişlediği gözlemidir. Bu durum temel olarak iki faktöre bağlanmıştır: memurların rakip değil ast istemesi ve memurların birbirleri için iş yapması.

İlk olarak 1955 yılında deniz tarihçisi C. Northcote Parkinson tarafından The Economist'te bir makale olarak yayınlanmıştır.[1] Parkinson, gemi ve koloni sayıları azalmasına rağmen İngiliz Deniz Kuvvetleri ve Koloni Ofisi'nin büyüklüğündeki artışı örnek olarak vermiştir.

Büyüme matematiksel olarak x=(2km+P)/n formülü ile sunulmuştur; burada k astlarını isteyen memurların sayısı, m ise birbirlerine tutanak yazmak için harcadıkları saatlerdir."

 

Yorumlar

Tinaz Titiz

27.06.2023 11:25:05

https://tinaztitiz.com/kalabalik-kamu-kadrolari-nasil-avantaja-cevrilebilir/ adresindeki yazıya konu olan sorun da parkinson yasasının Türkiyedeki örneğidir.

bdurmus

28.06.2023 14:53:39

Bir başka Wikipedia kaynağımda formül ve parametreleri farklı açıklanmaktadır: https://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_law Ülkemiz nüfusu 2002 yılında 65 milyon iken 2023 yılında 85 milyon olarak 21 yılda %31 oranında arttı. Bu dönemde kamu çalışanları ise 2002 yılında 2.187.000'den 2023 yılında 5.036.000 olarak 21 yılda %130 oranında arttı. Normalde nüfus artışına paralel olarak kamu çalışanı sayısının artması beklenir. Ayrıca, kamuda sistemler büyük oranda elektronik işlemlerin devreye girmiş olması nedeniyle kamu çalışanları sayısındaki artışın önceki yıllara göre daha düşük oranda seyretmesi beklenmeliydi. Gerçekleme tam tersi olmuştur, kamu çalışanlarının sayısı nüfus artışının 4.2 katı oranında büyüme göstermiştir. Buradan anladıüım şudur: 1) AKP iktidarlarının elinde kamu yönetimi gerçek işsizliği kamufle etmek, gözden uzak tutmak için bu en verimsiz yöntem ile kamu istihdamına yüklenmiştir. 2) Bu vesile ile kendi yandaşları için kayırmacılık yoluyla kendi seçmen tabanını arttırarak bir taş ile iki kuş vurmuştur. MAALESEF!

Yorumlar