Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

<<Sapkın bir teşvik, tasarımcılarının niyetlerine aykırı, istenmeyen ve istenmeyen bir sonucu olan bir teşviktir. Kobra etkisi en doğrudan sapkın teşvik türüdür, çünkü tipik olarak teşvik, insanları sorunu daha da kötüleştirdikleri için istemeden ödüllendirir.[1][2] Bu terim, ekonomi ve politikadaki yanlış teşviklerin nasıl istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini göstermek için kullanılır.[2]

Orijinal kobra etkisi

Kobra etkisi terimi ekonomist Horst Siebert tarafından İngiliz yönetimi sırasında Hindistan'da yaşanan bir anekdota dayanılarak ortaya atılmıştır.[2][3][4] Delhi'deki zehirli kobraların sayısından endişe duyan İngiliz hükümeti, her ölü kobra için bir ödül teklif etmiştir. Başlangıçta bu başarılı bir stratejiydi; ödül için çok sayıda yılan öldürüldü. Ancak sonunda, girişimci insanlar gelir elde etmek için kobra yetiştirmeye başladı. Hükümet bunun farkına vardığında, ödül programı iptal edildi. Kobra yetiştiricileri artık değersiz olan yılanlarını serbest bıraktıklarında, vahşi kobra nüfusu daha da arttı[5].>>

Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Perverse_incentive adresinden alıntılanmıştır.

Diğer Sapkın Teşvik örnekleri için yukarıdaki Wikipedia adresine bakılmalıdır.

(1) Brickman, Leslie H. (2002). Preparing the 21st Century Church. p. 326. ISBN 978-1591601678.

(2) a b c Siebert, Horst (2001). Der Kobra-Effekt. Wie man Irrwege der Wirtschaftspolitik vermeidet (in German). Munich: Deutsche Verlags-Anstalt. ISBN 3421055629.

(3) Dubner, Stephen J. (11 October 2012). "The Cobra Effect: A New Freakonomics Radio Podcast". Freakonomics, LLC. Retrieved 24 February 2015.

(4) a b c "The Cobra Effect: Good Intentions, Perverse Outcomes". Psychology Today. Retrieved 29 March 2021.

(5) Schwarz, Christian A. (1996). NCD Implementation Guide. Carol Stream Church Smart Resources. p. 126. Cited in Brickman, p. 326.

Yorumlar

Yorumlar