HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Sıfır
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Sıfır, matematikte çok önemli bir kavram. Kelime Arapçadan öteki dillere geçmiş. Arapçadaki sifr, hiç, boş, içi boş, sıfır anlamında. Kavramın aslı Sanskrit s'unya, yine boş, hiç, sıfır demek. Araplar kavramı bu dilden almışlar, ama kelimeyi kendi dillerine çevirmişler, dolayısıyla bu kelime Arapçadan. Çekirdek anlamı aritmetikteki sıfır. Batı dillerinde onaltıncı yüzyılda, gizli yazışmalarda "şifre, kod" anlamında kullanılmış, İngilizcedeki encipher (şifreleme), decipher (şifre çözmek) fiillerinde olduğu gibi. Çünkü bu türden gizli işlerde eskiden rakamlar harf yerine geçerdi. Daha sonra anlam genişlemesiyle bu kelime 0'dan 9'a kadarki rakamlar için kullanılmış. İngilizcedeki cypher ya da cipher kelimesinin kaynağı Eski Fransızcadaki cifre, onun da kaynağı Latince cifra.
İngilizcede sıfır anlamına gelen zero da yine aynı Arapça sifr kelimesinden. Bu kelimenin tuttuğu yolun konakları şöyle: zero (İngilizce) < zéro (Fransızca) < zephirium (Orta Latince) < sifr (Arapça). Almanca Ziffer de Arapçadan tabii.
Türkçe sıfır'ı matematikteki anlamıyla Arapçadan; şifre'yi, deşifre'yi Fransızcadan almış. Fransızca kelime de aynı kökten türeyen chiffre.
Birçok mecaz türetmiş sıfır. İngilizcede cipher hiçbir değeri olmayan, kendi iradesiyle hareket edemeyen, başkalarının emirlerini yerine getiren kişi anlamına da geliyor. Türkçede de buna yakın anlamları var: hiçbir değer taşımayan, verimsiz, olmayan, bulunmayan şeyleri "sıfır"la dile getiririz. Ayrıca, "sıfır noktası", "denize sıfır", "sıfıra sıfır (elde var sıfır)", "sıfırlamak", "sıfırcı" gibi deyimler var.
Kaynak: Bülent AKSOY
Kavram Mutfağı, Makaleler
https://www.kavrammutfagi.com/makale/matematik-terimlerinin-kokenleri
Cebir, İslam dünyasının matematik bilimine bir katkısıdır. Matematiğin bu önemli dalı ünlü matematikçi el-Hârizmî'nin Kitâbü’l-Muḫtaṣar fî ḥisâbi’l-cebr ve’l-muḳābele [Tamamlama ve Dengeleme ile Hesaplamanın Özlü Kitabı] adlı eserinden kaynaklanıyor. Cebir kelimesi ilk kez burada kullanılmış. Dolayısıyla yepyeni bir "hesaplama" yolu matematik biliminde. El-cebr sözlük anlamıyla Arapçada "kırık kemiği yerine getirme, düzeltme, onarma" demek; burada kesirleri tam sayıya çevirme anlamında. Bu kelimenin ikinci anlamına, yani "zorlama"ya aşinayız. Bu anlamı da birinci anlamına pek uzak düşmüyor. Mukabele ise, kelime anlamıyla "karşılama, karşılaştırma, bir örneğini verme" demek; burada "denklem" kurulması anlamında. Terim, batı dillerine algebra (yani Arapçanın belirlilik tanımlığı olan "al"ı da alarak) geçmiştir. Öte yandan, Hârizmî'nin kitabı Hint-Arap rakamlarının Avrupa'da tanınmasını da sağlamıştır; yukarıda açıklanan "sıfır" da bunlardan biri. Hârizmî İslam dünyasının batıda en çok tanınan matematikçisi.