HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Sivil Toplum Kuruluşu (NGO)
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Devletin katılımından bağımsız olan kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları olarak bilinir, kısaltma olarak STK. STK'lar, üyelerine ve diğerlerine hizmet veren kulüpleri ve dernekleri içeren, vatandaşlar tarafından kurulan bir kuruluş alt grubudur. STK'lar genellikle kar amacı gütmeyen kuruluşlardır ve çoğu insancıllık veya sosyal bilimlerde aktiftir. Anketler, STK'ların yüksek derecede kamu güvenine sahip olduklarını ve bu da onları toplumun ve paydaşların endişeleri için faydalı bir vekil haline getirebileceğini göstermektedir.
STK kavramnın Batı toplumlarındaki karşılığı NGO (Non Governmental Organizations, bkz. https://www.wikiwand.com/en/Non-governmental_organization) olup, tam karşılık olarak Devlet Katılımsız Örgüt (veya Devlet Dışı Organizasyon) kullanılabilir.
Sivil toplumun hizmet alanlarında kullanageldiği araçlar genellikle yerel veya merkezi idare ile yardımlaşma (kimi hallerde devletin eksik kaldığı alanları doldurma) amaçlı olduğu için, "devletten bağımsız" bir yapılanma genellikle topluma yabancı bir kavramdır.
Sivil toplumun devletten bağımsız bir güç -hatta gücün asli sahibi- olmaya doğru evrimleştikçe, projelerini gerçekleştirmek için de kullanabileceği araçlar (NGO Tools) giderek çeşitlenecektir. Bu yolda yapılan bir eBeyin Fırtınası için bkz. https://ggle.io/3jzI. Tınaz Titiz