HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Şurup, Şarap, Şerbet, Meşrubat
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Şurup kelimesi Arapça kökenli. İngilizce syrup, Fransızca sirop, Almanca Sirup yine aynı kökten, ama Latince siropus üzerinden bu dillere geçmiş. Avrupa dillerindeki kelimelerin hepsi tatlı, şekerli sıvı, özellikle şekerkamışı suyu; aynı zamanda tıpta da yararlanılan şekerli sıvı ilaç, öksürük şurubu gibi. İngilizcedeki syrupy sıfatı çok tatlı, çok şekerli anlamında.
Arap dilinde sharāb her çeşit içecek, meşrubat; shariba fiili de içmek demek. Alkollü içki anlamındaki şarap Farsçadan; bu dilde kullanılan bāde de şarap demek. İran edebiyatının etkisi altında gelişen divan şiirinde şarap kelimesinin çok yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. Kur'an'da alkollü içki anlamındaki şarap karşılığında çeşitli kelimeler kullanılmış. Şunlar bu kelimeler: hamr, sahbâ (kırmızı şarap), handeris (yıllanmış şarap), habuk (akşam şarabı), rahîk (sert kırmızı şarap). Bu çeşitlilik Arap yarımadasında zengin bir şarap kültürü olduğunu gösteriyor.
Türkçe şerbet ile İngilizce sherbet de Arapça sharbat (içki), shariba (içmek) kelimelerinden. Fakat İngilizceye Türkçeden geçmiş. Bizdekiyle aynı anlamda. Fransızca sorbet (aynı imlayla Fransızcadan İngilizceye geçmiş) ile İtalyanca sorbetto Türkçe şerbet'ten. Fransız mutfağında sorbet dondurmaya benzeyen, meyve suyu, meyve ezmesi, yumurta akı, su, şeker karışımı, soğuk bir tatlıdır; ayrıca, özel yemekli davetlerde yemek sonunda bir tatlı olarak değil, ana yemek öncesinde ya da yemek aralarında damağı temizlemek için ikram edilir.
Türkçede "şerbet"i çok işlemişiz. "Şerbet gibi" (çok tatlı), "şerbet gibi hava" (yumuşak, hoş), "şerbetçi otu", "şerbetle(n)mek", "şerbetli", "şerbetsiz", "şehadet şerbeti" gibi mecazlarımız var. Bazı maddelerin suda eritilmiş haline de "şerbet" deniyor; "kireç şerbeti", "gübre şerbeti" gibi.
Kaynak: Bülent AKSOY
Kavram Mutfağı, Makaleler
https://www.kavrammutfagi.com/makale/surup-sarap-serbet-mesrubat