Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Tekrarlanabilirlik, ortaya konulup uygulanan bir düşüncenin başka kişi ve/ya kurumlarca, özü korunarak, ama uygulayanın kimliğini de yansıtabilecek, hatta özü ortaya koyanın kısmen veya tamamen silikleştirilmiş biçimlere dönüştürülerek uygulanması suretiyle  yaygınlaştırılmasıdır.

Buna niçin gereksinim vardır: “Bu benim fikrim değil” sendromu bilinen bir ret yöntemidir. Bir kişi veya kuruluşun açık veya örtülü kimlik damgasını taşıyan bir fikrin, başka kişi ve kuruluşlarca benimsenip yaygınlaştırılması genellikle güçtür. Bu, sivil toplum kuruluşlarınca üretilen yaratıcı (ve işlevsel) kimi düşüncelerin salt bu kıskançlık nedeniyle yaygınlaşamamasına yol açar.

Tekrarlanabilirliği ancak farklı kişi ve kuruluşlarca da benimsenip uygulanması yoluyla sağlanabilecek düşünceler, bu nedenle bu sendromdan korunma önlemlerini de almış olmalıdırlar.

Bu kavram önerisi, ölçme alanında kullanılan bir kavramdan ödünç almaya dayanmakta olup Wikipedia'da şöyle tanımlanıyor: "Tekrarlanabilirlik, aynı ölçüm koşulları altında gerçekleştirilen, aynı ölçülen büyüklükteki ardışık ölçümlerin sonuçları arasındaki tutarlılığın varlığıdır; yani ölçümler, tek kişi veya enstrüman tarafından aynı ürün üzerinde, aynı şartlarda ve kısa süreler içinde alınır. Mükemmel olmayan bir tekrarlanabilirlik güvenilirliği, ölçüm sonuçlarında değişkenliğine neden olur. Bu varyasyon önceden belirlenmiş bir kabul kriterinden daha küçük olduğunda bir ölçümün tekrarlanabilir olduğu söylenebilir". Bkz. https://www.wikiwand.com/en/Repeatability

Bu kavram sorun çözme girişimlerinde de kullanılabilir. Herhangi bir sorunu çözmek amacıyla geliştirilen çözüm önerileri eğer yukarda açıklanan tanıma uygun sonuçlar üretebilecekse işe yarar (işlevsel) sayılabilir. Aksi halde, belirli koşullar altında -ve sonradan tekrarlanma olasılığı düşük- gerçekleştirilen bir çözüm, geçici bir tatmin sağlar; dahası, aynı yöndeki sorun çözme girişimlerinin önünü de kesmiş olur. Örneğin, "eğitim alanındaki sorunları çözmek için, bir grup gönüllü bir araya gelip kaynak sağlayarak sadece bir noktada işe yarar fakat tekrarlanabilirliği olmayan bir girişimde bulunmaları"dır. Farklı bir alandan örnek, "sokak hayvanlarının olumsuz koşullarından etkilenerek ev hayvanı edinerek soruna çözüm bulunduğu tatmini" olabilir. Her iki örnekte de eksik olan tekrarlanabilirliktir. Bununla birlikte bu tek örnekler eğer iyi bir iletişim planı eşliğinde yapılırlar ise bu defa daha geniş alanlara olumlu etkiler yapabilecektir. 

Bkz. https://en.wikipedia.org/wiki/Scalability

Bu kavrama benzeyen bir diğer kavram ise "sürdürülebilirlik" olup ikisi arasındaki ince fark, sürdürülebilirliğin "yaşam boyu" olması ve daha çok doğal süreçler için kullanılmasıdır. (Bkz. Sürdürülebilirlik)

 

Yorumlar

Yorumlar