HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Ütopya
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
"Ütopya" kelimesinin anlamını bilmeyen yoktur. Ama bu kelime nasıl türetilmiş, bunu herkes bilmeyebilir. Kelimeyi türeten İngiliz düşünürü, siyaset adamı Thomas More, 1516'da çıkan kitabına Utopia adını vermiş. Burası ideal bir toplum düzeninin kurulmuş olduğu hayalî bir ada. More bu terimi iki Yunanca söz birimini, bir önek ile bir kökü birleştirerek türetmiş, şöyle:
eu, iyi + topos, yer: iyi yer, iyi ülke.
ou, yok, olmayan + topos, yer: olmayan yer, olmayan ülke.
More öneklerin ilk seslerini düşürünce, bu birleşim utopos olur; buna pek çok dilde yer adlarında kullanılan ia- sonekini ekleyince kelime ortaya çıkar. More demiş oluyor ki, öylesine iyi, âlânın da âlâsı bir ülke ki böylesi hiçbir yerde bulunamaz...
Terimin anlamı yüz yıla yakın bir süre sonra genişletilerek mükemmellikle tanımlanabilecek ideal amaçlara uyarlanmış. More'dan aşağı yukarı yüz yıl sonra İtalyan yazar Tommaso Campanella'nın (1568 - 1639) yazdığı Güneş Ülkesi de bir ütopyadır. Geriye doğru düşünürsek, Platon'un Devlet adlı diyalogu türün ilk örneğidir. More da, Campanella da ütopyalarını Platon'dan esinlenerek yazmışlar zaten. Besteci, yazar İlhan Mimaroğlu 1997'de yayımladığı kendi ütopyasına Yokistan Tasarısı adını vererek terime bir Türkçe karşılık türetmiş.
Kaynak: Bülent AKSOY
Kavram Mutfağı, Makaleler
https://www.kavrammutfagi.com/makale/utopya