HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Veda
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Ferit Develioğlu’nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgatı’ nda ( s. 1330) Vedanın anlamı, ayrılma, ayrılış, Allah’a ısmarladık, Allah’a emanet olun olarak verilmiştir. Aynı sözlükte vedîa emanet, bir erkek ismi olan Vedat (d) da aynı kökten (vîda) sözcüğünden gelmekte olup sevgi dostluk anlamları taşımaktadır. İsmet Zeki Eyüboğlu’nun Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğünde (s.709) anlamı esenleme, esenleşme olarak açıklanmıştır. Kök anlamının konuk giderken onu uğurlama, yolcu etme, karşılıklı olarak birbirini esenleme, birbirine sağlık, esenlik dileme olduğu üzerinde durulmuştur.
İlhan Ayverdi’nin Misâlli Büyük Türkçe Sözlüğünde anlamı (s.3350) : Vedâ ayrılırken hayırlar dileme, esenleşmedir. Vedâ etmek de Allah’a ısmarladık anlamına gelmektedir. Veda aynı zamanda sevilen bir şeyden, yerden veya olaydan ayrılma anlamına da gelmektedir. Vedâ haccı, vedâ hutbesi veya veda maçı gibi. Bu son anlamı batı dillerindeki jübile karşılığıdır.
Kaynak: Ali Can Polat
Kavram Mutfağı, Makaleler :https://www.kavrammutfagi.com/makale/veda---huzun---ozlem---vuslat--sevinc
Arapça wdˁ kökünden gelen wadāˁ وداع "emaneten bırakma, Allah’a ısmarlama" sözcüğünden türetilmiştir… Sözcük Arapça wadaˁa ودع "emaneten bıraktı, veda edip gitti" eyleminin mastar halidir.