Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Yüklenen anlamlardaki açıklama önerilmektedir.

Yorumlar

Türkçe’de (eski) : ?? 

Türkçe’de (yeni) :  Yanlamasına (yanal) düşünme

Yabancı Dilde :  lateral thinking

terim Edward De Bono tarafından 1967'de türetilmiştir.

Yorumlar

Baba Noel ağacını süsleye dursun, iki yaşındaki oğlu, babasının ağaca taktığı her süsü çekip almaktadır. Çocuğu parkına koymaya tam karar vermişken, karısı, ağacı, parkın içine koymanın,  çocuğu dışarda bırakmanın daha akla yatkın olduğunu ileri sürer. Burada, çocuk ağaçtan uzaklaştırılacağına, ağacın çocuktan uzaklaştırılması söz konusudur. Yanlamasına düşünme, nesnelere başka bir açıdan bakmak üzere kişinin yana kaymasını öngörmektedir.Tek bir belli yaklaşımda ayak direyerek ilerlemeye çalışılacağına, yanlamasına düşünen başka yaklaşımlar arar.

Aynı çukuru derinleştirerek bir başka yerde çukur açmış olamazsınız. Şehirdeki park etme sorununun tek yolunun  kullanılacak sayaçlar, konulması gereken yerler, kontrol edilme yolları konusunda karar vermekle harcar zamanını. Yanlamasına dününen kişi başka yaklaşımlar arar: farlarını açık tuttukları sürece sürücülerin istedikleri yere park edebilmelerine izin verir; sürücülere çıkaracağı bir kartla haftada sadece bir kez parasız parketme izni verir, böylece arabaları dönüşümlü kullanma olanağı yaratır; sürücülerin, ücret ödemeleri koşuluyla, şehirde istediği yere parketmelerini sağlayacak kart verebilir.

Bizim düşünme geleneklerimiz mantıksal düşünmeye dayanmakta, bundan şaşmamaktadır; olaylara belli bir açıdan bakmada direnip, bir takım şeyler elde etmeğe çalışırız. Buna dikey düşünme diyebiliriz. Dikey düşünme tarzı fikirleri kullanmak için, yanlamasına düşünme tarzı ise fikirleri değişitirmek içindir.

Düşünme eyleminin büyük bir bölümü mantıksal aşamada değil, ondan önce gelen algısal aşamada yeralmaktadır. Yanlamasına düşünme, algıları değiştirme ve nesnelere yeni görüş açılarından bakmayı içermektedir. Yanlamasına düşünme, yaratıcılığın pratik yoludur. (Örneğin here zamanki durumu tersine çevirerek oluşturulan) atlama taşı kullanma gibi bir çok teknik  ve rastlantısal  sözcük türettirme gibi yollar vardır. Yanlamasına düşünme yaratıcılığı bir alet haline getirir. Zihin gibi bir örüntüleme sisteminde kışkırtı analiz kadar önemlidir – fikir değiştirmede daha büyük önem arzeder.