Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

KAVRAM

(Genel kabul görmüş anlamı)

ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK

(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)

YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR

(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)

Yüklenen anlamlardaki açıklama önerilmektedir.

Yorumlar

Türkçe’de (eski) : ??

Türkçe’de (yeni) : yaratıcılık

Yabancı Dilde : creativity (İng.)

Yorumlar

Teorik Olarak :  "Yaratıcılık", potansiyelinden çok sonuçları açısından daha iyi ölçülebilen kaypak bir deyimdir. Yaratıcılık deyimi özgünlük, muhayyile, sorun-çözümleme yeteneği ve sanatçılık gibi sözcüklerle eş anlamda kullanılır. Birini "yaratıcı" bir kimse olarak tanımlamak mı, yoksa yaratıcı ressamlık ya da buluşlarda olduğu gibi, bir sonuç gibi görmek mi gerekir konusu tartışılabilir. Yaratıcılık, müzikte, resimde ve heykeldeki mükemmellik ve özgünlük kavramlarıyla ilintilidir. Belli bazı özgünlük ve mükemmellik standartlarını karşılaması koşuluyla, yaratıcılık sanatçılar, buluş sahipleri, mimarlar, müzisyenler, yazarlar vb tarafından yaratılan herhangi bir ürünün geliştirilmesinde gerçekleşir. Özellikle özgünlük, örneğin sanatçıyı zenaatçıdan ayıran bir öğedir. Yaratıcılığa genelde atfedilen bazı sıfatlar arasında verimliliği, esnekliği ve özgünlüğü sayabiliriz. Verimlilikten anlaşılan şey bir kimsenin üretebileceği örneklerin vb sayısıdır. Örneğin, Isaac Asimov yüzlerce kitap yazarak verimlilik örneği vermiştir. Esneklik, genelde bir kimsenin üretebileceği örnek tipi sayısı olarak tanımlanabilir. Gene Asimov'u ele alacak olursak, roman, bilim kurgu, din, felsefe, şiir vb gibi muhtelif edebiyat türlerinde eser vermiştir. Özgünlük, yeni bir şeyin getirilmiş olmasını şart koşar. Bunun bir örneğini kübizmin çıkışı gibi yeni resim ekollerinde görüyoruz.

Öğretim/öğrenim görüş açısından, yaratıcılığın, gerekli yardımın uzman öğretmenlerce sağlandığı daha açık ve hoşgörülü çevrelerde gelişmeğe eğilimli görünüyor. Yüksek düzeyde yaratıcılık geniş bilgi, esneklik ve fikirlerin sürekli yeniden düzenlenişini gerektirir. Çünkü yaratıcı, üretim çabalarını, yaratıcının riske girmesini gerekli kılmakta; onu destekleyici, beğenisini belli eden bir ortamın varlığını şart koşuyor.

Uygulamada : Birbirinden farklı anlamlar yüklenmektedir.

Yaratıcılığın Tanrı’ya mahsus olduğu görüşüyle bu kavramın eğitim bağlamında kullanımına karşı çıkan çok sayıda kişi mevcuttur. Bu olumsuz psikolojik baskı, toplum yaşamının birçok kesiminde olmazsa olmaz koşul olan yaratıcılığı, gündemin en alt sıralarında tutmaktadır. Eleman arama ilanları açısından, sadece reklamcılarla ilgili ilanlarda kullanılan bu kavramın, diğer alanlarda kullanılmayışı ilginç bir sosyolojik olgudur.