HOŞ GELDİN!
Seni yeniden aramızda gördüğümüz için mutluyuz..
Seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!
Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..
Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..
GİRİŞ
KAYIT
Anasayfa Kavram Mutfağı Yetkin Akıl
Kavram Ara
KAVRAM
(Genel kabul görmüş anlamı)
ETİMOLOJİ / KÖKEN / KAYNAK
(Etimoloji, köken, kaynak vb bilgiler)
YÜKLENEN ANLAM VE SORUNLAR
(Anlam kayması yoluyla kazandığı anlam ve yol açtığı sorunlar)
Birleşik Akıl başlıklı kavram (bkz. https://kavrammutfagi.com/kavram/birlesik-akil) zaman zaman Yetkin Akıl olarak da kullanılmaktadır.
Kısaca açıklamak gerekirse “Yetkin Akıl, bir grubun sorun çözme kapasitesinde bir sıçrama (leap) sağlamak üzere, tüm bilişsel (cognitive) eylemleri içine halen sahip olunandan daha fazla akıl (kavrama gücü) katılmasıdır.”
Bir Zihin Haritası yoluyla açıklanan Yetkin Akıl için bkz. https://bit.ly/43H569U
YA kavramının örnekler yoluyla somutlaştırılması amacıyla yapılmış iki sorgulama için lütfen tıklayınız: https://bit.ly/3C4KtuS ve https://gogl.to/3JXJ
16.01.2025 10:11:52
DÜNYA HALİ Değerli katılımcılar, "bakış açısı herşeydir" diyebilir miyiz? Bazı olayları düşünelim: 1-Adam atom bombası atıyor, bir saniyede onbinlerce kişiyi ölduruyor 2-Adam "haydi Polonya'yı istila edeceğiz" diyor, bir kaç yıl içinde milyonlarca insanın ölümüne yol açıyor 3-Adam alıyor eline bıçağı, eşini öldürüyor 4-Adam çocuklara ve erişkinlere taciz/tecavüzde bulunuyor 5-Adam çöp üretiyor ve yere atıyor Olaylar çok. Bir bakış açısından bütün bu olaylar, çözüm gerektiren "sorun" olarak görülebilir Bir başka bakış açısından bu gezegenin kurulduğundan beri ola gelen "hali" olarak da görülebilir. Enerji boyutundan gelen bilgiler: "Değiştirebileceğiniz tek şey kendinizsiniz, bunun dışında hiç bir şeyi değiştirmeye gücünüz yetmez" diyor. Hepimiz kendimize şu soruyu soralım: 'ben hangi bakış açısındayım?' Özetle DÜNYA HALİNİ kabul ediyor muyuz, yoksa değiştirmeye mi çabalıyoruz? Sevgi ve şefkat ile kalın Kemal Gençay
17.01.2025 12:29:52
DÜNYA HALİNİ kabul etmiyorum, ülkemizden başlayarak değiştirmeye çalışanlardanım. Yetkin Akıl konusu da bu uğurda çaba gösterenlerin dayanışma platformu diye biliyorum. Yetkin Akıl üretmeye katılamayı engelleyici üç virüs: kendi fikrine ölümüne bağlılık (kibir), tembellik ve ve soru sormayı etkinleştirmeyen meraksızlık diye tanımlanıyor. Üç soru zarfı: Ne, Neden ve Nasıl; ilk ikisiyle soruyu anlama, sonuncusu ile de çözüme odaklı çokça sorular üretmek bu virüsleri etkisizleştirir biye düşünüyorum.
21.01.2025 10:38:01
Bence de BNGV misyonu değişim için "Sorun Çözme Kabiliyeti" nin artırılması anlamına geliyor. Yetkin akıl" Birleeşik Akıl" yaklaşımı, katkıda bulunabilecek birey ve kişilerin katılımı, ve sistemli iyi uygulamaların(YZi SÇ teknikleri , davranış değişikliği için tohum/TUA, doğru sorular için SOT vb..., ).
22.01.2025 22:00:46
Sorun olmadığını düşünen için çözülmesi gereken bir sorun da yoktur.