Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

Bilim ve Felsefe Dili Olarak Türkçe

Türkçe'nin felsefe yapmak için yeterli olmadığı söylenir. Gerekçe olarak da Türkçe'nin kelime dağarcığının az olduğu, diğer dillerdeki birçok felsefi kavramın Türkçe’de karşılığının olmadığı ileri sürülür. Evet, Batı dillerinde kullanılan birçok felsefi kavramın Türkçe karşılığının olmadığı doğrudur. Fakat herhangi bir dildeki felsefi bir kavramın diğer bir (Batı) dilinde karşılığının olmadığı da bir gerçektir. Çok bilinen Almanca bir kavram olan "geist"ın, İngilizce bir sözlüğe bakıldığında, "ghost, nous, specter, esprit, mind, pneuma, animus" başta olmak üzere çok çeşitli kavramla karşılandığı görülür. Fakat bunların hiçbirisi, Hegel'in söz konusu kavram ile anlatmak istediğini karşılamamaktadır. Diğer bir ifadeyle, bir filozofun o dile ait bir kavrama kazandırdığı içeriktir önemli olan. Dolayısıyla her dilde, o dile özgü deyimler, (felsefi içerikli olsun veya olmasın) kavramlar bulunabilir ve bu gibi kavramların ne kadar zengin olurlarsa olsunlar başka bir dilde karşılığı olmayabilir. Önemli olan bir kavrama, o dilde kendine özgü (örneğin felsefi) bir anlam kazandırılmış veya yeni bir kavramın ortaya atılmış olmasıdır; yoksa bir dilin diğer dillerde karşılığı olmayan kavramlara sahip olması değildir. Bir kavramın içeriğinin özel bir anlamda kullanılmış olması, sadece felsefe için değil, başta bilimler olmak üzere her alanda geçerlidir. 

Yine de Türkçe'nin böyle bir özelliğe sahip olmadığı ileri sürülmek istenebilir. Buna verilebilecek basit iki cevap vardır. İlki, Türkçe'nin çok eski bir dil[1] olması; ikincisi ise hem özgün yapısını halen koruması hem de gelişime açık bir yapıda olmasıdır. Gelişime açık olması aşağıda da işaret edeceğim gibi yeni kavramların türetilebilmesine uygun olmasıdır. Bu özellikler, "Türkçe bilim ve felsefe dili olabilir mi?" sorusuna net bir cevap verebilmek için sağlam bir dayanak elde etmemize olanak verebilir.  

Hiçbir dilin başka bir dilde üretilmiş (başta felsefe olmak üzere) kavramların tam karşılığına sahip olması mümkün değildir; hatta gerekli de değildir. Önemli olan birtakım kavramlara sahip olmamak değil; o dile özgü kavramların, kültürel gelişimin göstergesi olması ve temelini oluşturmasıdır. Çünkü kültürel gelişim, bir dilin başka dildeki kavramlara zaten sahip olmasıyla değil, başka dilde olmayan kavramlar üretebilmesiyle sağlanmaktadır. 

Eski Yunanca'dan Arapça'ya, Arapça’dan ‘den'ye, Latince'den bugünün Batı dillerine geçiş böyle olmamış mıdır? Bu geçişler, söz konusu dillerde olmayan kavramların yeniden tanımlanmasına ve giderek yeni kavramların türetilmesine yol açmamış mıdır? Yeni kavramlar da bir dilin özellikle bilim ve felsefe dili olmasına, böylece yeni bir medeniyet kuruculuğuna olanak vermemiş midir? Bütün sorun, "Türkçenin böyle bir altyapısı olamaz mı?" sorusuna verilecek cevap ile ilgili değil midir? 

Bir dilin kültür ve medeniyet kurucu olabilmesinin belki de ilk koşulu tarihi geçmişidir. Çünkü bir dil ancak böyle bir süreç içinde ve başka kültürlerle alışveriş yaparak değişen koşullara uyum sağlayabilir, böylece canlılığını ve işlevselliğini koruyabilir, ihtiyaçları karşılayabilecek bir anlam gücü ve derinlik kazanabilir. İkincisi, bir dilin anlatım gücü ve ifade etme özelliğinin, gramatik ve sentaktik yapısıyla olan ilişkisidir. Bu sayede dil ve düşünce ilişkisi yapıcı bir şekilde kurulabilir. Bugün yok olma eşiğine gelmiş birçok dil bulunmaktadır. Latince ölü bir dildir, fakat birçok kültüre kaynaklık etmiştir ve hala etmektedir. Bu özelliği şüphesiz tarihi geçmişi ve yeni kavram türetme olanağı sağlayan gramatik yapısıyla yakın ilgi içindedir. Ölü bir dil olmasına rağmen, başta tıp olmak üzere birçok alanda hala varlığını nu sayede sürdürmektedir. 

Geçmiş, tipik Latince örneğinde olduğu gibi, dilin kültür yapıcı özelliklerinin ıdırı olabilmektedir; fakat tüm olumlu özelliklerine rağmen, medeniyet kurucu olma özelliğini dilin tek başına üstlendiği söylenemez. Hatta, aşağıda işaret edileceği gibi, gelişime olumsuz katkısı bile olabilir.  Çünkü medeniyet, her çağın ihtiyaçlarına cevap verebilecek, eskisinden farklı, yeni bir kurgu demektir: toplumun ve dolayısıyla bireylerin duygu ve düşüncelerini yönlendirebilecek yeni bir paradigmadır. "Yeni" olan, eski kavramlara yeni içerikler kazandırılması veya onların yeniden tanımlanmasıyla elbette elde edilebilir; fakat tarih, bu olgunun yeni kavramlar aracılığıyla gerçekleştirildiğini göstermektedir. Dolayısıyla dilin adeta yeniden inşası gerekli olmaktadır. 

Farklı bağlamlarda da olsa "dil düşüncenin evidir" görüşüne sıkça rastlanır; fakat bence dil düşüncenin hapishanesidir. Çünkü tarihsel süreç içinde, kavramların içerikleri, donmuş veya kemikleşmiş bir hal alabilmektedir; bunun da düşüncenin geliştirilmesi, ona yeni bir içerik kazandırılması konusunda önemli bir engel teşkil edeceği açıktır. Bu konuda tipik bir örnek Yunanca, Latince, Arapça, Hintçe, Çince gibi içinde felsefenin önemli rol oynadığı olağanüstü kültüre sahip toplumların geçen bunca zamana rağmen yeni bir kültür ortaya koyamamış olmasıdır. Bu dillerin içeriklerindeki olanca zenginliğin aynı zamanda bir düşünce alışkanlığı oluşturduğunu, bu alışkanlığın dışına çıkılamadığını, çünkü zengin içeriğin bir dayanak (referans) oluşturarak eskiye bağlılığı ve onun devam ettirilmesini kaçınılmaz kıldığını; kısaca dilin bir noktadan sonra düşünceyi hapsettiğini söylemek gerekmektedir. Nitekim, yeni bir kültürün doğmasına çok tipik bir örnek, Yunanca’nın yerini alan Latince sayesinde gerçekleşmiştir; ama daha da ilginci, Latince’den milli dillere özellikle Almanca, Fransızca ve İtalyanca’ya geçtikten sonra Aydınlanma olgusuna gidilen yola girilmesidir.  

Tarihsel süreç içinde içerikleri zenginleşmiş kavramlar o toplumun kültürünün kurucu, öncü ve aynı zamanda koruyucu temel unsurlarıdır; ne var ki bu özelliklerin yeni görüşlere engel olması da mümkündür. Çünkü kavramların içeriklerinde tarihsel süreç içinde oluşan hayranlık uyandıracak birikimlerinin dışına çıkılıp yeni görüşlere olanak vermemesi, hatta engel teşkil etmesi hiç de şaşırtıcı değildir.  

Latince, doyma noktasına gelmiş bir dilin yerini alarak kültür yapıcı bir özellik kazanan dillere güzel bir örnektir. Bu dil hem Yunancadan hem de bu dilde eser verenler Antikçağ felsefesinden/filozoflarından etkilenmiştir. Fakat sonuçta Latince, Roma medeniyeti adı altında, -başta edebiyat ve hukuk olmak üzere- çeşitli kullanım alanlarında geçerli yeni bir paradigmanın kurucu unsuru olmuştur. Latince, Arapçadan da etkilenerek gelişmiş ve bu medeniyetin ürünü büyük eserleri insanlık tarihine kazandırma aracı olmuştur. Dante (1265-1321), M.  Montaigne (1533-1592), F. Petrarca (1304-1374) ve Boccaccio'yu (1313-1375) edebi eser vererek bu paradigmayı biçimleyen yazarların başında saymak mümkündür. Bu gibi yazarlar, daha sonra Rönesans'a yataklık edecek olan Hümanist akımın da temsilcileridir. 

Bu yazarlar arasında Marcus Tullius Cicero (MÖ 106/43) öncelikle ve özellikle dikkati çekmektedir. Onun hem hitabet hem politika hem de felsefe alanlarında o günden bugüne kadar uzanan etkisi Latincedeki ustalığının bir göstergesidir. Eserleri arasında De Re Publica cumhuriyet konusunda felsefi içerikli çalışması, De Legibus hukuk ve yasalar hakkındaki eseri, ahlak ile ilgili olan De Offic.s, farklı alanlarda kullanılacak terminolojiyi de belirlemiştir. Roma'nın bir imparatorluk olduğunu, dolayısıyla da yeni sorunların ve ihtiyaçların bulunduğunu, çözüm için de yeni bir bakış açısının gerektiğini; bunun da ancak yeni bir dil ile başarılabileceğini unutmamak gerekir. 

Latincenin bugünkü batı dillerini beslediği ve onları biçimlediği ortadadır; fakat ilginçtir, başta bugünkü Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca olmak üzere batı dilleri Latince’den koparak gelişmiş ve milli bir dil özelliği kazanmışlardır. Bu süreç yeni bir kültürel atılım da beraberinde getirmiştir. Bilim ve felsefe kültürel atılımın taşıyıcı unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. 

  

Galileo ünlü Dialogues Concerning Two New Sciences isimli Newton’un önünü açan eserini teknik bir dille yazılmasına karşılık, kilise ile çatışmasına sebep olan eserini Dialogue Concerning the Two Chief World Systems’i İtalyanca ve halk diliyle yazmıştır[2]. Benzeri durum, Yeniçağ felsefesinin kurucu isimleri Descartes ve Leibniz için de geçerlidir. Bu süreç içinde son derece ilginç, üzerinde önemle durulması gereken kişi şüphesiz Martin Luther'dir (1483-1546). Çünkü o, İncil'i Almanca’ya çevirmek suretiyle, bu dilin gelişimine büyük katkı yapmıştır. Böylece Almancanın bir çekim alanı oluşturmasına, felsefe başta olmak üzere çeşitli disiplinlerin gelişimine olanak verecek zenginliğe ve derinliğe ulaşmasına zemin hazırlamıştır. Yeni Almanca’nın kavramlara derinlik kazandırma özelliğinin, başta felsefe olmak üzere diğer disiplinlerin gelişimine de olanak sağladığı görmemezlikte gelinemez. 

Bu noktada konuşma dilinin düşüncenin yerine göre evi yerine göre de hapishanesi olduğu görüşünün bir doğrulaması ile karşılaşmaktayız. Çünkü milli diller; felsefe, sanat ve hukuk gibi alanlarda köklü ve zengin bir terminolojinin (ve dolayısıyla bir kültürün, hatta bir medeniyetin) kurucu ve taşıyıcı unsuru olan Latince'den çıkılabilmesine olanak vermiştir. Belki de milli dillerin doğuşu, evin bir hapishane halini almasına engel olmak suretiyle yeni bir çağın, Rönesans’ın ve Aydınlanma olgularının başlamasına zemin hazırlamıştır. 

Öyle görünüyor ki geçmişten kopmak, dikkate almamak ve onu yok farzetmek ne kadar büyük bir hata ise geçmişe takılı kalmak da o kadar büyük bir hatadır. 

William Shakespeare (1564-1616) bilindiği gibi İngilizcede günümüze kadar gelen büyük edebi eserler vermiş çok ünlü bir yazardır; onun eserlerine bugün bile açıp okuyabilmek bir İngiliz için haklı bir gurur kaynağıdır. Öte yandan, ondan yaklaşık üç asır önce yaşamış olan Yunus Emre'yi de (1238/40-1320) bugün bile rahatlıkla okuyabildiğimizi düşünürsek, Türkçenin gücü ve önemi hakkında hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak gururu biz de hissedebiliriz. 

Bu iki yazar arasında küçük, fakat bence aslında çok önemli bir fark vardır: Shakespeare, doğduğu eve kadar bilinmektedir, fakat Yunus Emre’nin doğduğu tarih bile tam bilinmemektedir. Bu olgunun kendisi kadar sebebi de son derece önemlidir. Bunun öncelikle önemi, Shakespeare'in kesintisiz olarak varlığını bugüne kadar sürdürmüş olmasıdır. Gerçi Yunus da varlığını sürdürmüştür; ama sadece halk arasında. Yunus'un çok önemli bir özelliği, mutasavvıf olmasıdır. Bu özellik elbette onun bugüne kadar gelmesinde ve halk tarafından benimsenmesinde önemli bir rol oynamıştır; fakat bence onun asıl dikkati çeken tarafı, her şeye rağmen bizim onu bugün bile okuyup anlayabilmemizdir. Çünkü Türkçe, aradan yedi asır geçmiş olsa da varlığını sürdürebilmiştir. Varlığını sürdürmüş olan sadece has Türkçe değildir; bu dil ile birlikte gelmiş olan kültürdür.  Öyle görünüyor ki bu kültür sadece halk arasında yaşamıştır.  

Dilciler XIII. ve XV. yy arasını klasik Osmanlıca dönemi olarak tanımlıyorlar. Yani Yunus'un yaşadığı dönem, Osmanlıca'nın doğuş dönemine denk gelmektedir. Şüphesiz her dil gibi Osmanlıca da kendine has bir kültür oluşturmuştur. Fakat bu kültür Yunus Emre'yi arasına almamış veya alamamıştır. Bence bu koşullar altında Yunus'un bugüne kadar gelebilmiş olması eğer bir mucize değilse Türkçenin gücünün bir göstergesidir. Bu noktada, Arapça ve Farsça gibi çok güçlü iki dili kendi temelleri üzerinde inşa edebilmiş olmasını Türkçenin gücünün diğer bir göstergesi olarak kabul etmek gerekir. Bu temel, Türkçenin kendine özgü muhteşem gramatik yapısıdır. Bu yapı onu korumuş, bütün olumsuzluklara rağmen bugüne kadar gelmesini sağlamıştır.  

İdarecilerin kullandığı dilin -Osmanlıcanın-  halkın tarafından kullanılmaması/kullanılamaması birtakım sorunları da beraberinde getirmesi son derece anlaşılabilir biri sonuçtur. Bu sorunların başında (en genel ifadesiyle) yöneten ve yönetilen arasında bir kopukluğun ve iletişimsizliğin bulunması sürpriz değildir. Fakat sanırım en kötüsü, yöneticilerin de bu durumun benimsemiş olmalarıdır. Gerçi o dönemde özellikle Avrupa ülkelerinde de geçerli idare biçimi imparatorluktu ve söz konusu koşullar (bir anlamda yöneten ve yönetilen arasındaki ilişkileri belirleyen ilkeler) bu idare biçiminin doğal bir uzantısı durumundaydı. Ne var ki Osmanlı’nın diğer ülkelerden farkını, kullanılan dil açısından değerlenmek kaçınılmazdır. Çünkü Avrupa’da milli dillerin Latince’den kopma süreci çoktan başlamıştı! 

İlginçtir Osmanlı’da da farklı sebeplerle[3] II. Mahmut döneminden itibaren alfabe konusunda yaşanılan sorunların etkisiyle bir arayışın başladığı bilinmektedir. Bu arayışın kesin bir sonuca ulaşması 1 Kasım 1928'de gerçekleşmiştir[4]. 

II. Dünya savaşı sonrası Anadolu’nun parçalanarak bölüşülmesi ve yok olmasına sadece bir adım kalması, sadece Türk tarihi açısından değil, Türkçe açısından da bir dönüm noktasıdır. Çünkü bu dönemde Anadolu’da son derece yoksul, okuma ve yazması hemen hemen hiç olmayan, karasaban ile toprağı ekip biçmekten başka hiçbir becerisi bulunmayan ve sayıları 10 milyon civarında olduğu söylenen bir halk bulunuyordu. Eğer Yunus söz konusu şartlar altında bile varlığını sürdürebildiyse bunun sebeplerinden birisi de sanırım o insanların konuştuğu Türkçe’dir.  

Öyle görünüyor ki Osmanlıca, Farsçanın güçlü edebi bir dil olma özelliğini, Arapçanın ifade gücünü kullanarak Türkçe temeli üzerine kurulu, kendine özgü ve ihtiyaç duyulan bir dil olarak inşa edilmiştir; bu yapı bir anlamda saray dilidir, seçkin bir söylem ihtiyacına cevap verir ve üslup olarak da bütün bunları içeren yaşam biçimiyle uyumludur. Türkçe bu ihtiyacı karşılayabilir miydi?!; sorgulanabilir! Bence karşılayabilirdi, ancak Osmanlı’nın yanı başında ister istemez etkilendiği köklü saray geleneğine sahip Bizans olmasaydı!  Batı Roma imparatorluğunu da dikkate alırsak Doğu Roma imparatorluğu binlerce yıllık bir geleneği ifade ediyordu; bu gelenekle her anlamda yarışabilmek, yani ondan kültür ve yaşam tarzı olarak çağına ve temsil ettiği İslam kültürüne ama aynı zamanda "saray adabı"nı yansıtan bir davranış biçimi oluşturabilmek için Osmanlıca gibi bir dile ihtiyacı vardı.  

Osmanlı tarihi süreçte hep Anadolu’da çıkan isyanlarla mücadele etmiştir; padişahların büyük çoğunluğu, (belki de veraset kaygısıyla) Türk ile evlenmemiştir. Sonuçta "etrak-ı biidrak Türk" diyerek ve hatta cesetlerini kuyulara doldurarak kendi köklerini aşağılamış, vergi ve asker toplama dışında işlevsizleştirmiştir. Bu işlevsizleştirme sunucunda ticaret, hukuk, maliye, (özellikle dış) siyaset gibi alanların azınlıklara terk edilmesi kaçınılmaz olmuştur.  

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, yukarıda da işaret edildiği gibi, işgal edilerek yok edilme tehlikesine maruz bırakılan bir toplumun en önemli dayanağı, değerlerinin koruyucusu kullandığı dil olmuştur. 

Dil; bir yaşam tarzı biçimler, olaylara bakışı yönlendirir, ortak değerlerin, tercihlerin, duyguların ve davranışların (kalıplaşmış) taşıyıcısıdır[5]. Konuşma dilinin böylesine çok yönlü ve çok farklı işlevsellik özelliğinin yaşam biçimiyle olan ilişkisi dikkate alınırsa, Türkçenin bilim ve felsefe dili olarak kullanılması için çok güçlü gerekçelerin olduğu rahatlıkla ileri sürülebilir.  

Konuşma dili, elbette öncelikle bir iletişim aracıdır; fakat aynı zamanda o, düşünceye yeni ufuklar açmanın ötesinde ve dışında, bireysel ve toplumsal yaşamdaki davranış biçimlerinin, tercihlerin de belirleyicisi, koruyucusu ve taşıyıcısıdır. Türkçe bu özelliğini, tarihsel süreç içinde, hep sürdürmüştür.  

Tevekkül, Anadolu insanının yaşam biçimidir; bu sayede her türlü zorluk karşısında ezilmiş fakat yok olmamış, direnebilmiş, yokluk içinde kıvranırken halay çekebilmiş, türkülerinde acı ve hüzün ile coşkuyu birlikte yaşatabilmiştir. Bunların hepsinin taşıyıcısı, geleneklerini ve deneyimlerini barındıran dilden başka ne olabilir?  

Türkçe'nin çok önemli bir diğer özelliği, tarihi çok eskilere kadar giden bir dil olmasıdır[6]. Ayrıca hayranlık uyandıracak kadar mükemmel bir gramatik yapısı vardır[7]. Gerçekten de Türkçenin gramatik yapısı, adeta hiç istisnası olmayan kurallara sahiptir; bu sebeple sentaktik yapısının son derece sağlam (solid), mükemmel (perfect), kusursuz (sound) ve güçlü (strong) olduğu hemen görülür. O kadar ki, bir bilgisayar programı aracılığıyla hayret verici şekilde anlamlı yeni kelimeler türetilebilmektedir8. Bilim ve felsefede yeni kelime türetmeye ve dolayısıyla ihtiyaç duyulan yeni kavramlar tanımlayabilme, böylece düşünceye yeni ufuklar açabilme olanağına fazlasıyla sahip Türkçe için gerekli olan, kendi dilini bilinçli bir şekilde sahiplenen ve kullanan kişilerin ortaya çıkmasıdır. 

31 Mart 2025

Prof. Dr. Şafak Ural  

İstanbul Topkapı Üniversitesi, 

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi,  

Felsefe Bölümü 

 

Referanslar : 

Adalı, E., (2024),Türkçenin Mantığı, Akademik Bilişim Vakfının Yayınları 

Erçetin, D. (2007), B Harfinin 10.000 yıllık Hikayesi, ISBN 978-9944-0063-0-9 

Fischer, S. R., (2023), Dilin Tarihi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. 

Galileo, G., (1954), Dialogues Concerning Two New Sciences, Dover Pub. 

Galileo, G., (1974), Dialogue Concerning the Two Chief World Systems, University of California Press 

Karal, E.Z. (1978), "Osmanlı Tarihinde Türk Dili Sorunu". Ed. Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, Bilim Kültür ve Öğretim Dili 

Olarak Türkçe. Türk Tarih Kurumu Yay. XXIII Dizi/s.1 

Polat D. (2022), (Yayına Hazırlayan), K. Atatürk. Güneş Dil Teorisi. Etimoloji, Morfoloji ve Fonetik Bakımından Türk Dili. Alaca Yay. 

Sayılı, A., (1978) Ed. Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, Bilim Kültür ve Öğretim Dili Olarak Türkçe. Türk Tarih Kurumu Yay. XXIII Dizi/s.1

 

 

 

1. Bizi burada dolaylı olarak ilgilendirse de Türkçenin eskiliği ve diğer diller içindeki yeri ilginç bir şekilde gündeme gelmektedir. Birçok (Batılı) yazar Türkçeyi görmemezlikten gelmeye çalışmaktadır. Nitekim son derece titiz ve ayrıntılı bir çalışma yapmış olan Steven Roger Fischer (2023) dil ailelerinden söz ederken (S.76-77) ne olduğu belli olmayan bir Anadolu Dil Ailesine yer vermiş, birçok dilden söz etmiş ama Türkçeyi (herhalde) unutmuş görünmektedir. Halbuki aynı çalışmada Türk Dillerinin MÖ 4000 yıldan daha eski olabileceğini (S.62) söyleyen de aynı kişidir. Yazar Türkçenin diğer dillerle olan ilişkisinin (yapmış olduğu titiz çalışma ile bağdaşmayacak şekilde) yapısal olmadığını, coğrafi bir yayılımın sonucu olduğunu (S.62) ileri sürebilmektedir. Bunu iyi niyetle ve bilimsel tutumla bağdaştırmak mümkün değildir. Kaldı ki Türkçedeki ses uyumu başta olmak üzere sahip olduğu gramatik özellikler (Bkz. Ural 2025) onun özgün ve temel bir dil olmasının çok basit göstergelerinden birisidir. Bu noktada "Güneş Dil" teorisinin başından geçenleri hatırlamak yerinde olacaktır. Bu görüşü savunanlar kadar eleştirenler de sanki aşırılığın getirdiği sevimsizliği ve güvensizliği özellikle davet etme çabası içinde görünmektedirler. Halbuki ses uyumunu ve gramatik kurgusunu dikkate almadan (Bkz Polat, T. 2022 ve Erçetin, D. 2007) Türkçeyi anlamak bir kenara, hakkında değerlendirme yapmak mümkün değildir.,

2. Galileo (1974), S.XXV

3. Bkz. Karal, E.Z. (1978)

4. 1927 tarihinde yapılan nüfus sayımında Arap harfleriyle okuma yazma bilenlerin oranı erkeklerde %12.99, kadınlarda %3,67, genel toplamda %8.61 olmasına karşılık, 1928 yılında yapılan alfabe değişikliğin sonucunda Latin harflerine geçişden sonra 1935 yılında yapılan nüfus sayımında okuryazarlık oranının %15 seviyesine çıktığı görülmektedir. Harf devrimi bir alfabe değişikliğiyle sınırlı değildir. Alfabe değişikliği, Türkçenin en özgün özelliklerinden birisi olan, kök kelimeden son ek yardımıyla yeni kelime türetilmesine olanak vermesidir, Dil devriminin sanırım en önemli sonuçlarından birisi, dikkati çekmese de, Türkçenin tarihinin inceleme konunusu yapılmasıdır. Dil (harf) devrimi olmasaydı, bu dil’in eşsiz güzellikleri ve tarih içindeki rolü unutulurdu.

5. Sayılı, A. (1978) Sunuş kısmı

6. Karal, E. Z. (1978) özellikle Osmanlı Anadolu’sundaki serüveni ile ilgili geniş bir değerlendirme

7.Türkçenin kendine özgü son derece ilginç özellikleri ve birçok dilcinin Türkçe için söyledikleri için bkz Adalı, E., (2024) (S.1-22). Bunlar arasında en ilginçlerden birisi, David Cuthell'in  "Türkçeyi sanki birkaç matematik profesörü bir araya gelerek oluşturmuş" anlamındaki sözleridir.. 8 Adalı, E., (2024)

Yorumlar

SON EKLENEN MAKALELER

Hukukta Şeklin Önemi Üzerine
Hukukta Şeklin Önemi Üzerine
Niels Bohr’un Sorgulayıcı Bilim Anlayışı ve Türk Kültürü Üzerine Bir Değerlendirme
Niels Bohr’un Sorgulayıcı Bilim Anlayışı ve Türk Kültürü Üzerine Bir Değerlendirme
Kelime Hazinesi ve Sorun Çözme Becerisi
Kelime Hazinesi ve Sorun Çözme Becerisi
Kelime Hazinesi ile Sorun Çözme Becerisi arasındaki ilişki
Kelime Hazinesi ile Sorun Çözme Becerisi arasındaki ilişki
Farklı Akıl(lar)-2
Farklı Akıl(lar)-2
Farklı Akıl(lar)!
Farklı Akıl(lar)!
CANCER, CARCINOME, SARCOME, / KANSER, KARSİNOM, SARKOM
CANCER, CARCINOME, SARCOME, / KANSER, KARSİNOM, SARKOM
OENOTHERA BIENSIS / EZAN ÇİÇEĞİ 
OENOTHERA BIENSIS / EZAN ÇİÇEĞİ 
DARWIN ORKİDESİ DARWIN BUTTERFLY /  DARWIN KELEBEĞİ
DARWIN ORKİDESİ DARWIN BUTTERFLY /  DARWIN KELEBEĞİ
Felsefe Sorunları Görünür Kılmaktır
Felsefe Sorunları Görünür Kılmaktır
SAMİ SELÇUK
SAMİ SELÇUK
ÖRTMENİM
ÖRTMENİM
UYUTMA YASASI
UYUTMA YASASI
HAFIZA-İ BEŞER
HAFIZA-İ BEŞER
KAIROS - SENKRON
KAIROS - SENKRON
TESPİH, TESPİH AĞACI, ÇİÇEĞİ, TESPİH BÖCEĞİ VB…
TESPİH, TESPİH AĞACI, ÇİÇEĞİ, TESPİH BÖCEĞİ VB…
KOBANİ VEYA KOBANE SÖZCÜĞÜ ÜZERİNE KÜÇÜK DEĞİNMELER
KOBANİ VEYA KOBANE SÖZCÜĞÜ ÜZERİNE KÜÇÜK DEĞİNMELER
MEB ve Maarif Modeli
MEB ve Maarif Modeli
SEVAN NİŞANYAN
SEVAN NİŞANYAN
Demokrasi Sadece Bir An mıydı?
Demokrasi Sadece Bir An mıydı?
PROKRUSTES’ in YATAĞI
PROKRUSTES’ in YATAĞI
KARNAVAL
KARNAVAL
DİSİPLİN
DİSİPLİN
NÜFUS KÜTÜĞÜ, NÜFUS KÂĞIDI, KAFA KÂĞIDI KAVRAMLARI
NÜFUS KÜTÜĞÜ, NÜFUS KÂĞIDI, KAFA KÂĞIDI KAVRAMLARI
CADI-ENGİZİSYON / CADILAR GÜNÜ/AZİZLER GÜNÜ/ CADALOZ
CADI-ENGİZİSYON / CADILAR GÜNÜ/AZİZLER GÜNÜ/ CADALOZ
İMPARATORLUK  – İMPARATOR – EMPERYAL- EMPERYALİZM
İMPARATORLUK  – İMPARATOR – EMPERYAL- EMPERYALİZM
YAŞADIKLARIMIZ VE BİR DAHA YAŞAMAK İSTEMEDİKLERİMİZ
YAŞADIKLARIMIZ VE BİR DAHA YAŞAMAK İSTEMEDİKLERİMİZ
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAVRAMI VE ANLAMI
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAVRAMI VE ANLAMI
Puslu Havalar, Sakin İnsanlar Ülkesi Vietnam, Hüzünlü Kamboçya (17-25 Mart 2024)
Puslu Havalar, Sakin İnsanlar Ülkesi Vietnam, Hüzünlü Kamboçya (17-25 Mart 2024)
İKTİDAR – MUHALEFET – HİZİP/KLİK- FRAKSİYON
İKTİDAR – MUHALEFET – HİZİP/KLİK- FRAKSİYON
İSTANBUL, YA ARON ANGEL’İN TASARLADIĞI GİBİ OLSAYDI…
İSTANBUL, YA ARON ANGEL’İN TASARLADIĞI GİBİ OLSAYDI…
Yazarak Gitmek
Yazarak Gitmek
ALFABE
ALFABE
DEVE
DEVE
MERKANTİLİZM
MERKANTİLİZM
PEŞKEŞ / PİŞKEŞ
PEŞKEŞ / PİŞKEŞ
Yakın Dil
Yakın Dil
Persepolis ile ilgili olarak gezide tuttuğum notlardan- Parsayı Toplamak
Persepolis ile ilgili olarak gezide tuttuğum notlardan- Parsayı Toplamak
KUTU KUTU PENSE 
KUTU KUTU PENSE 
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
BİR GÜNLÜK ZAMANIN BÖLÜMLERİ
BİR GÜNLÜK ZAMANIN BÖLÜMLERİ
ŞERİAT
ŞERİAT
Türkçe Sorunları: BİRBİRİNE  KARIŞAN, KARIŞTIRILAN  İKİ KAVRAM:  EĞİTİM İLE ÖĞRETİM 
Türkçe Sorunları: BİRBİRİNE  KARIŞAN, KARIŞTIRILAN  İKİ KAVRAM:  EĞİTİM İLE ÖĞRETİM 
SAPYOSEKSÜELLİK KAVRAMI ÜZERİNE (SAPIOSEXUALITÉ / SAPIOSEXUALITY)
SAPYOSEKSÜELLİK KAVRAMI ÜZERİNE (SAPIOSEXUALITÉ / SAPIOSEXUALITY)
NOSTALJİ
NOSTALJİ
AKIL DARALTICI ÖN YARGILARIMIZ / ZİHİN KÖRLÜĞÜ
AKIL DARALTICI ÖN YARGILARIMIZ / ZİHİN KÖRLÜĞÜ
TEVHİD VE HİLAFET KAVRAMLARI ÜZERİNE
TEVHİD VE HİLAFET KAVRAMLARI ÜZERİNE
MÜSTEHCEN VE ÇIPLAKLIK KAVRAMLARI ÜZERİNE
MÜSTEHCEN VE ÇIPLAKLIK KAVRAMLARI ÜZERİNE
SİVİL TOPLUM KURULUŞU DEĞİL DEMOKRATİK TOPLUM KURULUŞU
SİVİL TOPLUM KURULUŞU DEĞİL DEMOKRATİK TOPLUM KURULUŞU
ZEHİRİ ZEHİR YAPAN DOZUDUR (DOSIS FACIT VENONIUM)
ZEHİRİ ZEHİR YAPAN DOZUDUR (DOSIS FACIT VENONIUM)
UMUT VE SEVGİ HER ZORLUĞU YENER ya da PANDORA'NIN KUTUSU
UMUT VE SEVGİ HER ZORLUĞU YENER ya da PANDORA'NIN KUTUSU
SADAKA VE SADAKAT
SADAKA VE SADAKAT
HAMİLELİK ŞÜPHESİ
HAMİLELİK ŞÜPHESİ
FİKRE SAYGI KONUSUNA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
FİKRE SAYGI KONUSUNA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
İZLEMEK / İZCİ - İZCİLİK 
İZLEMEK / İZCİ - İZCİLİK 
BULUTTAN NEM KAPMAK
BULUTTAN NEM KAPMAK
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
PISA NEDİR?
PISA NEDİR?
ŞOFÖR ve ŞOFBEN KAVRAMLARI
ŞOFÖR ve ŞOFBEN KAVRAMLARI
ÖLÜM - ÖLÜ ve SONRASI
ÖLÜM - ÖLÜ ve SONRASI
MNEMOSYNE (Bellek, Anımsama ve Akılda Tutma Tanrıçası)
MNEMOSYNE (Bellek, Anımsama ve Akılda Tutma Tanrıçası)
THESEUS’ UN GEMİSİ PARADOKSU
THESEUS’ UN GEMİSİ PARADOKSU
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
IKAROS
IKAROS
LABYRINTHOS / LABİRENT
LABYRINTHOS / LABİRENT
PYGMALION
PYGMALION
NARKİSSOS ve METAMORPHOSE
NARKİSSOS ve METAMORPHOSE
YARGININ MİLLİSİ OLMAZ
YARGININ MİLLİSİ OLMAZ
ANACHRONISME / ANAKRONİZM 
ANACHRONISME / ANAKRONİZM 
ÜMMET – MİLLET
ÜMMET – MİLLET
O SINIR TAŞLARINIZ, O DUVARLARINIZ…
O SINIR TAŞLARINIZ, O DUVARLARINIZ…
KUTLAMA/ ANMA – SON AKŞAM YEMEĞİ
KUTLAMA/ ANMA – SON AKŞAM YEMEĞİ
MISOPHONIA-misofoni & AMUSIA - amuzi
MISOPHONIA-misofoni & AMUSIA - amuzi
YAS VE YAS TUTMA
YAS VE YAS TUTMA
TERÖR / TERÖRİZM ve HEROSTRATOS
TERÖR / TERÖRİZM ve HEROSTRATOS
MARKA – MODA KAVRAMLARINA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
MARKA – MODA KAVRAMLARINA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
EMOJİ VE MOLATİK KAVRAMLARI ÜZERİNE
EMOJİ VE MOLATİK KAVRAMLARI ÜZERİNE
ÖZELEŞTİRİ (ÖZ ELEŞTİRİ) 
ÖZELEŞTİRİ (ÖZ ELEŞTİRİ) 
BOTOX – BOTULUS/ SOSİS GÜZELLİĞİ
BOTOX – BOTULUS/ SOSİS GÜZELLİĞİ
DÜŞÜNCEYE SAYGI VE DÜŞÜNCEYE TAHAMMÜL
DÜŞÜNCEYE SAYGI VE DÜŞÜNCEYE TAHAMMÜL
BEN BU ZAFERİ POPOMLA DEĞİL KAFAMLA KAZANDIM
BEN BU ZAFERİ POPOMLA DEĞİL KAFAMLA KAZANDIM
DİPLOMASİ  -  DİPLOMA
DİPLOMASİ  -  DİPLOMA
PİRİNÇ
PİRİNÇ
PEYGAMBER
PEYGAMBER
UMUT - UTKU
UMUT - UTKU
HAYDAN GELEN HUYA GİDER
HAYDAN GELEN HUYA GİDER
DİNGO’ NUN AHIRI
DİNGO’ NUN AHIRI
DARISI BAŞINA
DARISI BAŞINA
ÇAĞRIŞAN KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI (2)
ÇAĞRIŞAN KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI (2)
KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞIMI
KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞIMI
ÖDEV, GÖREV, İŞLEV
ÖDEV, GÖREV, İŞLEV
ATLIKARINCA - DÖNME DOLAP
ATLIKARINCA - DÖNME DOLAP
FİLENİN SULTANLARI DEĞİL ALTIN KIZLARI
FİLENİN SULTANLARI DEĞİL ALTIN KIZLARI
GREEDFLATION-Türkçesi aranıyor
GREEDFLATION-Türkçesi aranıyor
DANSÇI MAYMUNLAR
DANSÇI MAYMUNLAR
ANCADA BERABER KANCADA BERABER
ANCADA BERABER KANCADA BERABER
GELİN – GÜVEY- GERDEK
GELİN – GÜVEY- GERDEK
ÖLÜLER,   ÖLÜM SÖZLERİ
ÖLÜLER,   ÖLÜM SÖZLERİ
GÜNAH KEÇİSİ
GÜNAH KEÇİSİ
KURNAZLIK - FIRSATÇILIK
KURNAZLIK - FIRSATÇILIK
BAM – BAM TELİ – BAM TELİNE BASMAK, DOKUNMAK
BAM – BAM TELİ – BAM TELİNE BASMAK, DOKUNMAK
TROLL - TROL
TROLL - TROL
VEDA / HÜZÜN - ÖZLEM - VUSLAT/ SEVİNÇ
VEDA / HÜZÜN - ÖZLEM - VUSLAT/ SEVİNÇ
SANAT ÜRÜNÜ MÜ / SANAT ESERİ Mİ ? SANAT ÜRETİCİLİĞİ Mİ / SANAT YARATICILIĞI MI ?
SANAT ÜRÜNÜ MÜ / SANAT ESERİ Mİ ? SANAT ÜRETİCİLİĞİ Mİ / SANAT YARATICILIĞI MI ?
NEFRET DİLİ
NEFRET DİLİ
İLETİŞİM ve PROPAGANDA DİLİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
İLETİŞİM ve PROPAGANDA DİLİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
SÖZ VERMEK VE SÖZÜNDE DURMAMANIN KIRK ŞEKLİ
SÖZ VERMEK VE SÖZÜNDE DURMAMANIN KIRK ŞEKLİ
SECCADE
SECCADE
RAMADAN/ RAMAZAN – KANDİL VE MAHYALAR/ ŞEHR-İ RAMAZAN
RAMADAN/ RAMAZAN – KANDİL VE MAHYALAR/ ŞEHR-İ RAMAZAN
RETORİK, HİTABET, KIRAAT VE TİLAVET
RETORİK, HİTABET, KIRAAT VE TİLAVET
ENERJİ /ÉNERGIE  –  SİNERJİ/ SYNERGIE
ENERJİ /ÉNERGIE  –  SİNERJİ/ SYNERGIE
DEPREMDE BÜYÜKLÜK VE ŞİDDET FARKI
DEPREMDE BÜYÜKLÜK VE ŞİDDET FARKI
KARIŞIK – KARMAŞIK
KARIŞIK – KARMAŞIK
HELALLEŞMEK, HESAPLAŞMAK
HELALLEŞMEK, HESAPLAŞMAK
ANASININ GÖZÜ
ANASININ GÖZÜ
TEŞEKKÜR ETMEK –  ÖZÜR DİLEMEK
TEŞEKKÜR ETMEK –  ÖZÜR DİLEMEK
İLETİŞİM, MİZAH ve HOŞGÖRÜ
İLETİŞİM, MİZAH ve HOŞGÖRÜ
NESEP NEDİR, NESEPSİZ NE DEMEKTİR?
NESEP NEDİR, NESEPSİZ NE DEMEKTİR?
AŞAĞILAMA, SÖVGÜ VE HAKARET
AŞAĞILAMA, SÖVGÜ VE HAKARET
NARTHEX
NARTHEX
MÜJDE
MÜJDE
İBRET
İBRET
DİLDE YABANCI HAYRANLIĞIMIZ
DİLDE YABANCI HAYRANLIĞIMIZ
APERİTİF
APERİTİF
BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN
BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN
AHMAK
AHMAK
BÜTÇE
BÜTÇE
AHLÂK
AHLÂK
Başparmaklarımız
Başparmaklarımız
MENDİL
MENDİL
BODRUM'DA YABAN HAYATINI YOK EDEN İMAR PLANLARI
BODRUM'DA YABAN HAYATINI YOK EDEN İMAR PLANLARI
RÛM,  RÛMÎ, RÛMELİ
RÛM,  RÛMÎ, RÛMELİ
ORGANİZE ÖRGÜT VEYA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ
ORGANİZE ÖRGÜT VEYA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ
Türkçedeki Yunanca kökenli kelimeler
Türkçedeki Yunanca kökenli kelimeler
TANRI ve ADALET/ İLAHİ ADALET / TANRI SEVGİSİ / TANRININ İNSAN SEVGİSİ
TANRI ve ADALET/ İLAHİ ADALET / TANRI SEVGİSİ / TANRININ İNSAN SEVGİSİ
TUTUM
TUTUM
SÜRTÜK
SÜRTÜK
DİL ÖĞRETİMİNDE ETİMOLOJİ BİLGİSİNİN YARARLARI
DİL ÖĞRETİMİNDE ETİMOLOJİ BİLGİSİNİN YARARLARI
DEKOLTE – TESETTÜR – MÜSTEHCEN – PORNOGRAFİ - EROTİZM
DEKOLTE – TESETTÜR – MÜSTEHCEN – PORNOGRAFİ - EROTİZM
ETİYOLOJİ
ETİYOLOJİ
ETİMOLOJİNİN ETİMOLOJİSİ
ETİMOLOJİNİN ETİMOLOJİSİ
REÇETELERDEKİ KISALTMALAR
REÇETELERDEKİ KISALTMALAR
ATLAS ve KARYATID KAVRAMLARI
ATLAS ve KARYATID KAVRAMLARI
BAY -  BAYAN
BAY -  BAYAN
LALE – TÜLBENT – TULIPE - TÜRBAN
LALE – TÜLBENT – TULIPE - TÜRBAN
POSTULAT-CREDO–İMAN
POSTULAT-CREDO–İMAN
AKRABA - HISIM KAVRAMLARI ÜZERİNE
AKRABA - HISIM KAVRAMLARI ÜZERİNE
RAMAZAN, BAYRAM VE RAMAZAN/ŞEKER BAYRAMI KAVRAMLARI ÜZERİNE
RAMAZAN, BAYRAM VE RAMAZAN/ŞEKER BAYRAMI KAVRAMLARI ÜZERİNE
RÜZGÂR
RÜZGÂR
KALPAZANLIK
KALPAZANLIK
POLİTİKA
POLİTİKA
CIMON-PERO' NASIL CHARITY ROMANA OLDU?
CIMON-PERO' NASIL CHARITY ROMANA OLDU?
İDEOLOJİ– DEMAGOJİ – PROPAGANDA -DEMOKRASİ
İDEOLOJİ– DEMAGOJİ – PROPAGANDA -DEMOKRASİ
YABANCI DİLLERDEN ALINAN KAVRAM VE TERİMLER SORUNU
YABANCI DİLLERDEN ALINAN KAVRAM VE TERİMLER SORUNU
BANLİYÖ
BANLİYÖ
SATRANÇ
SATRANÇ
GAZİLER HELVASI – ŞÜKÜR HELVASI
GAZİLER HELVASI – ŞÜKÜR HELVASI
ABDEST KAVRAMININ KÖKEN VE ANLAMI
ABDEST KAVRAMININ KÖKEN VE ANLAMI
AYLARIN ADLARI, KÖKEN VE ANLAMLARI
AYLARIN ADLARI, KÖKEN VE ANLAMLARI
Ahmet Vefik Paşa
Ahmet Vefik Paşa
TARTIŞMAK, ELEŞTİRMEK VE AD HOMINEM KAVRAMLARI
TARTIŞMAK, ELEŞTİRMEK VE AD HOMINEM KAVRAMLARI
POLİS, POLİ, POL,  BOLU
POLİS, POLİ, POL,  BOLU
GÜN ADLARI, KÖKENLERİ VE ANLAMLARI
GÜN ADLARI, KÖKENLERİ VE ANLAMLARI
KITA ADLARI
KITA ADLARI
POLO - MİNYATÜR
POLO - MİNYATÜR
AMATÖR-PROFESYONEL
AMATÖR-PROFESYONEL
İSKAMBİL KÂĞITLARINDAKİ ŞEKİLLER
İSKAMBİL KÂĞITLARINDAKİ ŞEKİLLER
BURUK  ACI
BURUK  ACI
HİSSEDİLEN SICAKLIK / AĞIRLIK, KATLANILABİLEN İNSAN, DAYANILABİLİR ENFLASY0N
HİSSEDİLEN SICAKLIK / AĞIRLIK, KATLANILABİLEN İNSAN, DAYANILABİLİR ENFLASY0N
KARGA TULUMBA
KARGA TULUMBA
AFORİZMA – AFOROZ – PERSONA NON GRATA - HAYMATLOS
AFORİZMA – AFOROZ – PERSONA NON GRATA - HAYMATLOS
ANLAM SANATLARI
ANLAM SANATLARI
ACABA
ACABA
ÖKSÜZ VE YETİM KAVRAMLARI ÜZERİNE
ÖKSÜZ VE YETİM KAVRAMLARI ÜZERİNE
KELİMELERİN BİZE ETTİĞİ
KELİMELERİN BİZE ETTİĞİ
ÜNİVERSİTE  NE DEMEK?
ÜNİVERSİTE  NE DEMEK?
ADLARIMIZIN KÖKEN VE ANLAMLARINI YETERİNCE BİLİYOR MUYUZ?
ADLARIMIZIN KÖKEN VE ANLAMLARINI YETERİNCE BİLİYOR MUYUZ?
FENOMEN – İDOL - İKON – ROL MODEL
FENOMEN – İDOL - İKON – ROL MODEL
ETİMOLOJİ  NE İŞE YARAR?
ETİMOLOJİ  NE İŞE YARAR?
14 MART TIP BAYRAMI İLE İLGİLİ KAVRAMLARIMIZ
14 MART TIP BAYRAMI İLE İLGİLİ KAVRAMLARIMIZ
DOSTA VİSKİ
DOSTA VİSKİ
TAKDİREN – TEŞDİDEN - TAHFİFEN
TAKDİREN – TEŞDİDEN - TAHFİFEN
SORUNLU KAVRAMLARIMIZ
SORUNLU KAVRAMLARIMIZ
ÇARPICI  ETİMOLOJİLER
ÇARPICI  ETİMOLOJİLER
UYKULARIMIZIN TANRISI HYPNOS, ÜÇ BİN ÇOCUĞUNDAN BİRİ MORPHEUS
UYKULARIMIZIN TANRISI HYPNOS, ÜÇ BİN ÇOCUĞUNDAN BİRİ MORPHEUS
P H A E T H O N
P H A E T H O N
NAPOLYON KİRAZI – CHAMPS ÉLYSÉES ’nin  AT KESTANELERİ
NAPOLYON KİRAZI – CHAMPS ÉLYSÉES ’nin  AT KESTANELERİ
BASAMAKLAR,  MERDİVENLER
BASAMAKLAR,  MERDİVENLER
NATO KAFA NATO MERMER
NATO KAFA NATO MERMER
DOĞUM GÜNLERİ VE DOĞUM GÜNÜ KUTLAMALARI
DOĞUM GÜNLERİ VE DOĞUM GÜNÜ KUTLAMALARI
TÜKENMEZ KALEM - ALKOLSÜZ BALIK ÇEŞİTLERİ
TÜKENMEZ KALEM - ALKOLSÜZ BALIK ÇEŞİTLERİ
MİT, MİTOLOJİ, EFSANE, MASAL, DESTAN, HİKÂYE, TARİH, TRAJEDİ, KOMEDİ VE OPERA
MİT, MİTOLOJİ, EFSANE, MASAL, DESTAN, HİKÂYE, TARİH, TRAJEDİ, KOMEDİ VE OPERA
İBADET YERLERİ
İBADET YERLERİ
Yenilik Kavramı ve Yenilik Politikaları
Yenilik Kavramı ve Yenilik Politikaları
FİKİR VE ZİKİR
FİKİR VE ZİKİR
ADAM GİBİ ADAM
ADAM GİBİ ADAM
Diderot Etkisi
Diderot Etkisi
MİLKA
MİLKA
ACABA BUNLARI BİZE HANGİ DIŞ GÜÇLER YAPIYOR; YOKSA?
ACABA BUNLARI BİZE HANGİ DIŞ GÜÇLER YAPIYOR; YOKSA?
İŞTE  İNSAN  -  ECCE HOMO
İŞTE  İNSAN  -  ECCE HOMO
KOT PANTOLON
KOT PANTOLON
RAKAM  BİLDİREN  ÖNEKLER
RAKAM  BİLDİREN  ÖNEKLER
Taciz, Tecavüz, İstismar terimleri hakkında
Taciz, Tecavüz, İstismar terimleri hakkında
Dilimiz ya da Alkolün Beyazı 
Dilimiz ya da Alkolün Beyazı 
AKINTILAR,  AKIMLAR
AKINTILAR,  AKIMLAR
KUTSAL
KUTSAL
T A B U   ve   T A B U L A R I   Y I K M A K
T A B U   ve   T A B U L A R I   Y I K M A K
PROLETER  VE  PROLETARYA   KAVRAMLARI
PROLETER  VE  PROLETARYA   KAVRAMLARI
ESOTERIC,  BÂTINÎ,  İÇREK
ESOTERIC, BÂTINÎ, İÇREK
BOYKOT
BOYKOT
SABO - SABOTAJ
SABO - SABOTAJ
Alavere - Dalavere (il dare e l'avere)
Alavere - Dalavere (il dare e l'avere)
OPERALAR
OPERALAR
SINCERE - Sine Cera
SINCERE - Sine Cera
İTİBARDAN TASARRUF veya TEMSİLDE TASARRUF
İTİBARDAN TASARRUF veya TEMSİLDE TASARRUF
BELLONA ve SHELL
BELLONA ve SHELL
HALKIMIZIN KAVRAM İCADI
HALKIMIZIN KAVRAM İCADI
YANLIŞ KULLANILAN KAVRAMLARDAN DÖRDÜ
YANLIŞ KULLANILAN KAVRAMLARDAN DÖRDÜ
KİMİ KISALTMALAR VE ANLAMLARI
KİMİ KISALTMALAR VE ANLAMLARI
BAŞSAĞLIĞI-TAZİYE KAVRAMLARI ÜZERİNE
BAŞSAĞLIĞI-TAZİYE KAVRAMLARI ÜZERİNE
AYAK
AYAK
DİASPORA
DİASPORA
HUKUK TERMİNOLOJİMİZDEKİ BİR KAVRAM-BİR TERİM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
HUKUK TERMİNOLOJİMİZDEKİ BİR KAVRAM-BİR TERİM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
Z Ü H R E V İ  (Sorunlu Kavram)
Z Ü H R E V İ  (Sorunlu Kavram)
14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ
14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ
(ATIN ŞAHLANIŞI) deyimi
(ATIN ŞAHLANIŞI) deyimi
TESTOSTERON  EGEMENLİĞİ (Domination de la Testostérone)
TESTOSTERON  EGEMENLİĞİ (Domination de la Testostérone)
URBA
URBA
İki Dirhem Bir Çekirdek ve Keçiboynuzu
İki Dirhem Bir Çekirdek ve Keçiboynuzu
Zat İşlerinden İnsan Kaynaklarına
Zat İşlerinden İnsan Kaynaklarına
YERSİZ YURTSUZ BİR MİLLET: ÇİNGENELER
YERSİZ YURTSUZ BİR MİLLET: ÇİNGENELER
ROMAN
ROMAN
"TARİH"İN ÇİFTE ANLAMI
"TARİH"İN ÇİFTE ANLAMI
YUNANCA "DOXA"DAN LATİNCE "DOCTOR"A
YUNANCA "DOXA"DAN LATİNCE "DOCTOR"A
KORO, BALE, HORON
KORO, BALE, HORON
FRENGİ
FRENGİ
FRANKLAR, FRENKLER
FRANKLAR, FRENKLER
LOJİ'LER
LOJİ'LER
TUZ
TUZ
ENTELEKTÜEL
ENTELEKTÜEL
Günlük Hayattan 30 Kelimenin kökenleri
Günlük Hayattan 30 Kelimenin kökenleri
ENERJİ
ENERJİ
PORT, YANİ LİMAN
PORT, YANİ LİMAN
Turunçgiller
Turunçgiller
Nomos'tan Namusa
Nomos'tan Namusa
Ev
Ev
Fil
Fil
Kültür Nedir?
Kültür Nedir?
CIVILISATION, MEDENİYET, UYGARLIK
CIVILISATION, MEDENİYET, UYGARLIK
Bozbulanık İki Kelime: Ansiklopedi, Sempozyum
Bozbulanık İki Kelime: Ansiklopedi, Sempozyum
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan II
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan II
Dilde Bildirişimin Kopması Üstüne Bazı Notlar
Dilde Bildirişimin Kopması Üstüne Bazı Notlar
Aristokrat
Aristokrat
Despot, Tiran, Diktatör
Despot, Tiran, Diktatör
Felsefeden Safsataya, Sufiden Sofuya
Felsefeden Safsataya, Sufiden Sofuya
Efendi
Efendi
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan
Akdeniz Dilinden Dört Kelime: Tersane, Damacana, Fırtına, Forsa
Akdeniz Dilinden Dört Kelime: Tersane, Damacana, Fırtına, Forsa
"Kosmos"tan Gelenler
"Kosmos"tan Gelenler
Barbarlar
Barbarlar
"Kapital"in Eserleri
"Kapital"in Eserleri
İlk Konservatuvarlar
İlk Konservatuvarlar
Tekhne, Ars, Sanat
Tekhne, Ars, Sanat
"Modern"in Geçmişi, Bugünü
"Modern"in Geçmişi, Bugünü
İki Nobel Ödüllü Marie Curie'nin Dramı
İki Nobel Ödüllü Marie Curie'nin Dramı
Terim Ne Demek?
Terim Ne Demek?
Ütopya
Ütopya
Melankoli
Melankoli
Şurup, Şarap, Şerbet, Meşrubat
Şurup, Şarap, Şerbet, Meşrubat
Matematik Terimlerinin Kökenleri
Matematik Terimlerinin Kökenleri
Tercüman, Dragoman, Dil Oğlanı, Dilmaç
Tercüman, Dragoman, Dil Oğlanı, Dilmaç
Telaffuz Hatası mı, Türkçeyi Bilmemek mi?
Telaffuz Hatası mı, Türkçeyi Bilmemek mi?
"Post" Önekinin Önlenemez Tırmanışı
"Post" Önekinin Önlenemez Tırmanışı
"MAGAZİN"İN YOLCULUKLARI
"MAGAZİN"İN YOLCULUKLARI
PATLICANIN YAZDIĞI TARİH
PATLICANIN YAZDIĞI TARİH
YALAMA OLAN  "SÖYLEM"  TERİMİ
YALAMA OLAN "SÖYLEM" TERİMİ
Türkçe dilindeki yabancı kökenli sözcükler
Türkçe dilindeki yabancı kökenli sözcükler
El, Yüz ve Zihin Temizliği!
El, Yüz ve Zihin Temizliği!
Zihinsel Virüs No 4- "SANA NE!"
Zihinsel Virüs No 4- "SANA NE!"
Zihinsel Virüs No 3- SİYASET, VATANDAŞIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN YAPILIR
Zihinsel Virüs No 3- SİYASET, VATANDAŞIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN YAPILIR
ZİHİNSEL VİRÜS NO 2:  EVET AMA YİNE DE!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 2: EVET AMA YİNE DE!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 1:  BAŞKASI YAPMASIN, BEN DE YAPMAM!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 1: BAŞKASI YAPMASIN, BEN DE YAPMAM!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 0: SÖZ KONUSU OLAMAZ!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 0: SÖZ KONUSU OLAMAZ!
KAVRAM EVLENDİRME ya da KAVRAMLAR AKADEMİSİ
KAVRAM EVLENDİRME ya da KAVRAMLAR AKADEMİSİ
AKLA YERLEŞEN HER KAVRAM SONRAKİLER İÇİN BİRER SÜZGEÇ OLUR!
AKLA YERLEŞEN HER KAVRAM SONRAKİLER İÇİN BİRER SÜZGEÇ OLUR!
"KAVRAM TABANI" ÜZERİNDE UZLAŞI GİRİŞİMİNİ KİM ÜSTLENEBİLİR?
"KAVRAM TABANI" ÜZERİNDE UZLAŞI GİRİŞİMİNİ KİM ÜSTLENEBİLİR?
"Kavram Tabanında Uzlaşma" ulusal bütünlüğün ta kendisidir!
"Kavram Tabanında Uzlaşma" ulusal bütünlüğün ta kendisidir!