Lütfen aramak istediğiniz kelimeyi yazıp Enter tuşuna basın..

Logo

Kullandığımız dil; bugün ne olduğumuzu, yarın ne olacağımızı belirler..

 MENÜ

SİVİL TOPLUM KURULUŞU DEĞİL DEMOKRATİK TOPLUM KURULUŞU

STK / NGO
Sivil Toplum Kuruluşları / özgün adıyla Non - Governmental Organisation

Her sanatçı bilgi ve becerilerini yetenekleri ile birleştirerek yeni bir eser yaratırken bu işi özgün, kendisine özgü bir yöntem ile yapar. Bilim insanlarının kabul edip uyguladıkları tarzlar ise biraz daha sınırlıdır. Sanatın, içeriği kadar ifade tarzı da çok önemlidir. Bilim insanları ile karşılaştırıldığında sanatçının bu özelliği çok gelişmiştir. Sanatçıyı diğerlerinden ayıran, sanatını yeni, tek ve özgün kılan da budur. Buna sanatçının tarzı, stili, biçemi gibi adlar da veriliyor.

Toplumsal olayları inceleyenler ve politika üretenler de program ve projelerini halka anlatırlarken bir yol, bir yöntem kullanırlar. Politikacıların programlarına teorik veya içerik dersek yöntemlerine de pratik veya retorik diyebiliriz. Politikacının retoriğini oluşturan en önemli şeylerden birkaç tanesi, az sözle çok şey anlatan, çabuk benimsenen, kolay akılda kalan, unutulmayan özlü sözler, sloganlardır.
Başarılı bir politikacının kendine özgü bir konuşma tarzı ve kullandığı sloganlar vardır. Bu açıdan bakıldığında sanatçı ile politikacı arasında bir benzerlik bulunmaktadır.

Her politik görüş ve her politikacı kendine özgü bir retorik geliştirmek zorundadır. Halk, politikacının kendilerine anlatacağı içerik kadar belki de onlardan daha çok bu sözleri duymak ister. Bu tarz ve sloganlar zaman içinde sürekli tekrarlandığı için o politikacıyla özdeşleşir.
Yakın tarihimiz politikacılarından Bülent Ecevit tarafından geliştirilen konuşma biçimi, giydiği kıyafetler ve kullandığı sloganlar bir örnek olarak gösterilebilir. “Toprak İşleyenin, Su Kullananın”  sloganı ve benzerleri… Bu sloganların Ecevit’in anlatmak ve uygulamak istediği Ortanın Solu programı ile bire bir örtüşmesi yanında söylenme kolaylığı, benimsenmesi, akılda kalıcılığı uyguladığı retoriğin başarılı olmasını sağlamıştır. Ecevit Mavisi veya Ecevit Kasketi bu retoriğin en çok başarılı olan ve söylendiğinde toplumda hala karşılık bulan sembolleridir.

İngiltere’nin  politik tarihinde “ V ”/ Victory sembolü başbakan Sir Winston (Churchill (1874-1965) ile özdeşleşmiştir.

Latin Amerikalı devrimci Che Guevara’ nın kepi, giysisi, botu, parkası, purosu ve ödünsüz konuşmaları hepsi birleşerek CHE efsanesinin doğmasını ve yaşamasını sağlamıştır. 

Yine bir örnek vermek gerekirse Fransız İhtilali liberté, égalité, fraternité/ özgürlük, eşitlik ve kardeşlik şeklinde formüle edilen üç sözcük üzerine kurulmuştur. Fransız İhtilali der demez Bastille Hapishanesinin alevler içindeki resmi gözlerimizin önüne gelmektedir.

Marksizm’in “ zincirlerimizden başka kaybedeceğiniz bir şey yok” ve “dünyanın bütün işçileri birleşin” şeklindeki sloganları büyük kitleleri harekete geçirmeye yetmiştir.

Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra dünyanın ekonomik ve politik yapısında değişimler gecikmemiştir. Bu değişimlerle eş zamanlı olarak toplumların üst yapı kurumlarının ve kültürel yapılarının da değişmesi kaçınılmaz olmuştur.

Lenin parti kongresinde yaptığı bir konuşmasında programlanmış hedeflere ulaşılabilmesi için güçlü bir yönetime olan gereksinimlerini “Bütün İktidar Bolşeviklere” sözleri ile özetlemiştir.

Bunlar gibi tek kutuplu hale gelen dünyada en büyük emperyal güç olan ABD’ nin ideologlarınca geliştirilen retoriğe göre ekonomide, politikada, savunma sanayiinde, sosyal ve kültürel alanda tüm iktidarın neo-liberalizme devredilmesi istenmiştir.

Bu düşüncelerini (Graham E. Fuller, Amerikan RAND Corporation düşünce kuruluşunun daimi politik danışmanı, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatından yetkililer) “Yeni Dünya Düzeni” olarak ilan etmişlerdir. Onlara göre (Francis Fukuyama 1992) “Tarihin Sonu” gelmiştir. Artık bundan sonra yapılması gerekenler ulusal devletlerin geriletilmesi, küçültülmesi, parçalanması ve tasfiye edilmesidir. Sovyetlerin ortadan kalkması ile demokrasi yolunda ilerlemek isteyen devletler için dış tehdit sona erdiğinden ulusal bir devlet yapılanmasına da gereklilik kalmamıştır. Bunun için devleti ve devleti ayakta tutan orduların küçültülmesi kamu yatırımlarının sona erdirilmesi, devletin elinde bulunan her türlü ekonomik değerlerin özelleştirilme yolu ile elden çıkarılması, satılması, devletin ekonomiden elini eteğini çekmesi gerekmektedir. 

Yeni Dünya Düzeninde kapitalist sistem onlara göre hızla küreselleşmektedir. Bu küreselleşmenin önünde durmak akıllı bir davranış olamaz. Çevre ülkelerin geleceğini onların dış satım ve dış alımları belirleyecektir. Kapitalizmin sihirli eli onları kalkındıracak, mutlu ülkeler düzeyine yükseltecektir.

Çevre ülkelerde ulusal çıkarlar halkların refah düzeylerinin yükselmesinde yararlı değil zararlıdır.  Ulusal çıkarlar neo-liberalizmin ve küreselleşmenin de önünde engel olarak görülmektedir. Sovyetler Birliği ortadan kalktıktan sonra dünyada tek bir ekonomik sistem kalmıştır. Bu sistem geliştikçe ulusal çıkarlar değil çevre ülkelerde yaşayan halkların bireysel çıkarları korunacaktır.

Neo-liberal sistemin işleyebilmesi ve yerini sağlamlaştırabilmesi için başta Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri,  giderek Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu ve Asya ülkelerinin yeniden şekillenmesi gerekmektedir. Avrupa’da eski Yugoslavya’nın din ve etnik ayrımcılıklar kışkırtılarak yedi parçaya bölünmesi sağlanmıştır. Bu ülkeler parçalanırken Almanya birleştirilmiş, IRA ve BASK sorunları çözülmüştür. Çevre dağılırken merkez toparlanmıştır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın BOP ve GOP projeleriyle yeniden düzenlenmesi, 22 ülkenin haritalarının değişmesi planlanmıştır. Açıklandığı gibi bu bölgelerde yönetimler şekillendirilmek istenmiş ve kısmen de şekillendirilmiştir.

Samuel P. Huntington gibi emperyalizmin ideologları dünyada meydana gelen olayları bir “Medeniyetler Çatışması” olarak tanımlamaktadır. O ve onun gibi düşünenler çevre ülke insanlarının ulusal değerler yerine global çıkarları esas alması gerektiğini iddia etmektedirler. Onlara göre gelişmiş ve uygarlıktan payına düşeni almamış ülkeler bu savaşta kendilerine düşen rolleri üstlenmelidirler. Bu ülkeler Batı uygarlığı için geçerli olan bağımsızlık ve laiklik gibi standartlar ile uğraşmamalı kendilerine uygun görülen rollere göre hareket etmelidirler. Türkiye için de öngörülen sırmalı kaftan, Ilımlı İslam’dır. Laiklik, sekülerlik gibi kavramlar Batı Uygarlığına ait değerlerdir. Doğu toplumları bu yabancı kavramlarla oyalanmamalıdır. Laiklik bu toplukların sahip olduğu manevi değerlere aykırı düşer.

Gelişmiş ülkelerde ekonominin büyümesiyle birlikte çevre ülkelere yaşayanlar da az ya da çok, hak ettikleri ölçüde bu gelişmeden, büyümeden paylarını alacaklardır. Asıl olan ulusal çıkarlar değil grup çıkarları, “insani” değerlerdir. Bu değerler arasında törelerin, geleneklerin yaşatılması vardır. Bunun anlamı etnik değerlerin yüceltilmesidir yani mikro milliyetçiliktir. Etnik kimlikler kadar önemli olan bir başka şey de her türlü din ve mezhepçilik akımlarıdır. Çevre ülkelerde dinci ve etnik oluşumlar desteklenmeli, yoksa bu oluşumlar yaratılmalıdır. Yeşil Kuşak projesinin bir devamı olan FETÖ Hareketi de ABD’ nin desteği ile çok gelişmiştir. İlginçtir o dönemde iktidar partisi de koşulsuz bu harekete ortam hazırlamış ve destek vermiştir. Huntington’a göre dünyayı oluşturan insanlar, toplumlar ve onların yarattığı kültürler ikiye ayrılırlar. Gelişmiş batı ve gelişme olanağı bulunmayan diderleri…

Küreselleşme adı altında bir “Pax Americana” tüm dünya halklarına dayatılmak istenmiştir. Bu barışın önünde engel olan kişi, örgüt ve devletler terörist olarak suçlanmakta, terörist listelerine alınmakta, yaptırımlar uygulanmaktadır. Bununla da kalınmamakta, Vietnam, Afganistan, Yugoslavya ve Irak örneklerinde olduğu gibi onlarla doğrudan savaşa girilmekte veya CIA, AID gibi örgütler de kullanılarak her türden halk hareketi şiddet kullanılarak bastırılmaktır. Şili’de, Türkiye’de olduğu gibi faşist darbeler tezgahlanmaktadır. Bu gelişmiş, uygar ülkelerin yaptığı her şey doğru kendi dışında kalan ülkelerde her şey yanlıştır.

Pax Americana için başka ülkelerin toprak bütünlüğü önemli değildir. Hatta o ülkelerin Yugoslavya’daki gibi parçalanması çok uygun bir yol olarak görülmektedir. Bölünemiyorsa otonom eyaletlere ayrılmalıdır. Ancak kendi ülkeleri için sınırların tartışılması asla söz konusu olamaz.

Elbette geri kalmış, geri bıraktırılmış bu ülkelerde de çok büyük demokrasi ve insan hakları sorunları yaşanmaktadır. Ancak bu sorunların çözümü için bu ülkelerin insanlarından çok emperyalist devletlerin harekete geçmiş olmaları dikkat çekmektedir. Bu jandarmalık işine uzaktan bakanlar da bunların barış ve demokrasi koruyucusu olduğunu sanır ( ! ).  Oysa onların üç ana amacı vardır biri ekonomileri için kaynak yaratmak, biri ürettiklerini satmak için pazarları elinde tutmak ve bu sömürü düzeninin sürdürülebilmesi için sopa göstermek… (Obama’nın beyzbol sopasını unutmuyoruz)

Neo-liberal sistem, doğrudan eli altında tuttuğu NATO ve benzeri kuruluşlar aracılığı ile doğrudan veya dolaylı olarak bir ülke işlerine karışabildiği gibi bu işleri o ülke halklarını kışkırtarak ve silahlandırarak, ayaklandırmalar yolu ile de gerçekleştirebilmektedir. Zaman zaman da vekiller kullanarak, vekâlet savaşları yürütmektedirler. Bu savaşlar ve ayaklanmalar için Taliban, IŞID, El Kaide gibi terör örgülerini de desteklemektedirler. PKK gibi örgütleri parasal, lojistik desteğini sağlamakta ve müttefik dediği, NATO’ da birlikte olduğu bir ülkeye yaptığı saldırılarını desteklemektedirler. Bunların acı ve kanlı örneklerini içinde yaşadığımız coğrafyada çokça gördük ve görmeye de devam etmekteyiz. Irak, Suriye başta olmak üzere birçok ülkede yaşananları ayrıntıları ile sıralamaya sanırım gerek bulunmamaktadır.

Emperyalist sistem yaptıklarının normal bir şey olduğunu kabul ettirebilmek, yaptıklarına saygınlık kazandırabilmek çok büyük bir propaganda gücüne gereksinim duymaktadır. En başta kendilerinin emperyalist, saldırgan ve sömürücü olduğunu yok saymak, saydırmak ve unutturmak istiyorlar. Onlara göre kapitalist sistem tartışmasız iyi onun dışında kalan sistemler tartışmasız kötüdür. Her şeyin en iyisini özel girişimci şirketler yapar onların dışındaki kamucu, toplumcu kuruluşlar asla iyi bir şey yapamazlar. Günümüz uygarlığının kurucusu ve ayakta tutup geliştiricisi merkez ülkelerdir. Açıkça söylenmese bile onlar üstün onların dışında kalan ülkeler ve onların kültürleri geridir. Bunlar yaşamak, varlıklarını sürdürmek istiyorlarsa merkez ülkeleri izlemelidirler.

Özel sektör, insan için her türlü fedakârlığa katlanır, bireyin özgürlüğü için her şeyi yapar devlet ise devletin çıkarlarını korur. Asıl olan bireydir, bireyin haklarıdır. Devlet halkın haklarını değil elle tutulmaz, gözle görülmez bir devlet kavramına hizmet eder. Devlet kamu yararı adı altında özgürlükleri kısıtlar özel sektör ise sınır tanımaksızın genişletir.

Bu ve benzeri emperyal düşünceleri belleklere yerleştirmek, tekelci uluslararası şirketlerin egemenliklerini sağlamlaştırabilmek için askeri güç kadar ve belki de onlardan daha önemlisi çevre ülkelerinin yönetsel yapılarını, hukuki statülerini değiştirmek gerekmektedir. Öte yandan bütün bu değişikliklerin o ülke halklarının benimsenmesi de sağlanmalıdır. Bu son projelerinin gerçekleşmesi demek kültürel yapının dönüşümü demektir.

Çevre ülkelerdeki adet, gelenek, görenek ve hukuk normlarının global değerler ile uyumu sağlanmalıdır. Bunun için önce yerel değerlerin aşağılanması, küçümsenmesi, bu ülkelerde tarım ve hayvancılığın, el işçiliğinin geriletilmesi ve merkez ülke kültürünün yüceltilmesi, eleştiri dışına itilmesi gerekmektedir. Bunlar için en önemli araçlar yerel hükümetler ile yapılacak işbirliği ve anlaşmalar ve halklar için de propagandadır.

Bu propagandalarının içeriğinde, kafalarının içinde hiç olmadığı halde kullandıkları retorikte eşitlik, birey özgürlüğü, insan hakları, demokrasi gibi kavramların sürekli öne çıkartılmaktadır. 

Emperyalizm, globalizasyon söylemleri ile birlikte teknolojinin rüzgarını da arkasına alarak propaganda retoriğinde çok önemli değişiklikler yapmıştır. Merkez emperyal ülkelerde çalışanların örgütlenme, demokratik haklarını kullanarak partileşme hakları yokken veya kısıtlıyken bu eksiklikleri yok sayılmakta, çevre ülkelerde bunların olmayışı veya yeterince gelişmemiş olması ise pişkinlikle eleştirebilmektedirler.  Bunun da ötesinde o ülkelerin varlığına ve bütünlüğüne söz söylemeyi ve müdahale etmeyi kendileri için bir hak olarak görmektedirler.  

Paris sokakları sarı yeleklilerin protestoları ile çalkalanırken bunların nedenleri, Örneğin, Fransa’ daki toplumsal sorunlar göz ardı edilmekte, Libya’da, Suriye’de yaşanan olaylar gündeme çıkarılmaktadır. Bunun başlıca nedeni o ülkelere müdahale zemini yaratma çabasıdır.

Örneğin ABD’de Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin dışında niçin başka bir partinin olmadığı, olamadığı, ABD’ de apartman girişlerinde kartonlara sarınıp gece soğuğundan korunmaya çalışanlar asla sorgulanamamaktadır. Bu ülkede düzenin devamı için yeminli bu iki partinin dışında başka bir örgütlenmenin sözü bile edilemez. Mc Charty dönemi, Rosenbergler olayı hala belleklerde tazeliğini korumaktadır.
Seçimi kaybeden Trump’un adamlarıyla Kongre binasını basması bir darbe olarak değil de basit polisiye bir olaymış gibi geçiştirilebilmektedir. Kendi sistemlerinin içindeki ağır yaralar gizlenmektedir.

Emperyal ülkelerin bu propagandaları için yalan söyleme hakları da bulunmaktadır. Örneğin Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak’ın elinde NBC silahları var şeklinde bütün dünyaya en yetkili ağızlardan yalan söylenmiştir. Embed Press ve Post Truth vb. kavramları politikaya onlar kazandırmışlardır.

Emperyalizmin amaçlarına ulaşmak için çevre ülke insanları arasında da kendisine, neo-liberal düşünceli taraftarlar arayıp bulmaktadırlar. Bu çoğu soldan dönme neo-liberaller onların örgütlenmelerine her türlü desteği vermektedirler. ABD ve AB bu örgütlenme ve örgütsel faaliyetleri sürdürebilmek için ya doğrudan parasal yardım yapmakta veya proje başı ödemeler yapmaktadırlar. Bu yardımları kendi ülkelerinde kurdukları benzer hukuki statülü dernekler örneğin NED (National Endowment For Democracy) ve AB genişleme fonları aracılığıyla gerçekleştirmektedirler.

Yazı başlığına aldığımız konuya dönersek; çevre ülkelerde çağdaş demokratik değerler doğrultusunda yerel ve ulusal örgütlenmeler varken bunların varlığı ve işleyişi önüne çeşitli engeller çıkartılmıştır. Ülkemizde 1980 askeri darbesiyle her türlü, işçi, memur örgütlenmesi, dernekler, sendikalar ve siyasi partiler faşist bir baskı altına alınmışlar ve kapatılmışlardır. Halk apolitize edilmiş, bilinçli bir program adım adım uygulanarak politikanın dışında itilmiştir. Yapılan referandum ile baskı altına alınan halka kabul ettirilen anayasa eskisine göre çok daha anti demokratik hükümler içermektedir.  Ayrıca çoğulcu demokrasi engellenerek yerine demokrasiyi belli tarihlerde sandığa gidip oy verme anlayışı yerleştirilmiştir. Düşünce ve ifade özgürlüğü kısıtlanmıştır. Grev, miting, toplantı ve gösteri hakları kullanılamaz hale getirilmiştir. Örgütlenme hakkı ve siyasi faaliyetler önceden konmuş faşist kalıpların içine hapsedilmiştir.

İşte bu sosyal ve politik atmosfer içinde emperyalizmin işini kolaylaştıracak bir örgütlenme biçimi olarak karşımıza NGO, Türkçe okunuşu ile enciyo, NeGeO çıkmaktadır. Bu üç harfin dilimizdeki açılımı Non - Governmental Organisation ‘dur.

Bu kavramı dilimize Sivil Toplum Kuruluşu veya Örgütü olarak çevirdiler. Bire bir, sözcük sözcük çevirseler hükümet dışı örgütlenmeler demeleri gerekmektedir.

Niçin bu yol seçildi?

Çünkü Türkçede sivil sözcüğü asker, askeriye dışında kalan kişiler ve şeyler anlamına gelmektedir. Sözüm ona asker bir millet olan, asker olma özelliği ile övünen Türk milletine tokat gibi bu kavramı yutturmuşlardır. Halkı askerin karşısına konumlandırmıştır.

Sivil kavramının karşıtı Türkçemizde askeri ve resmi kavramlarıdır. Resmiyet ciddiyet, yapılan işin kayıtlı, belgeli oluşudur. Resmiyet bu işlemler nedeniyle vergi vb. yükümlülük ve sorumlulukların da bulunuşu anlamına gelir. Örneğin resmi nikâh bir kayda dayanır, buradan çıkacak uyuşmazlıklar mahkemelerde çözümlenir ve taraflara daha önceden konmuş olan kuralların çiğnenmesi halinde yaptırımlar uygulanır. Oysa imam nikahı sözlüdür ve yaptırımı yoktur. Erkek ne dediyse o olur. Merdiven altı imalata izin verilmez ama ilişkilerin merdiven altında, kayıt dışı yürütülmesine göz yumulur. Zaman zaman da kol kanat gerilerek özendirilir. Osmanlıdan kalma bir anlayışla halkımız işlerini yerel örfe göre çözümlemenin kadıya gitmekten daha pratik olduğunu yaşayarak öğrenmiştir.

Emperyal güçler için hukuk ve mahkemeler kendi şirketlerinin çıkarlarını korumak için vardır. Onun dışında halkın resmi veya imam nikahı kıymak gibi, hukukun evrenselleşmiş kuralları gibi bir dertleri, sorunları olmaz. Onlar için çalıştırdıkları işyerlerinde ucuz işçi ve sattıklarını alan iyi müşteri olmak yeter de artar bile. Bunların dışında devletin yaptırımları sorumsuzca despotizm veya faşizm olarak adlandırılabilmektedirler. Oysa bu kavramlar pratikte gerçeği ifade için değil suçlama için kullanılır olmuşlardır.

Sivil kavramın ikinci karşıtı da askeri sözcüğüdür. Sivil-asker işinin içinde başka hesaplar da vardır. Türk halkı askerini sever, Mehmet’ çiğim der bağrına basar. Oysa emperyalizm için Mehmetçik kavramının gözden düşürülmesi gerekmektedir.
Emperyal güçler kendilerinin yaptırdıkları askeri darbeye karşı halkta biriken tepkiyi kendi lehlerine çevirerek tepkiyi bu yöne yönlendirme cinliğini göstermişlerdir.

Halkın gözünde ordu ve devlet kavramlarının saygınlığının yok edilmesi bu proje için gerekli görülmüştür. Ordu hizmeti bir vatan görevi olmaktan çıkarılmak ve profesyonelleştirilmek istenmiştir. Ordunun genel kurmay başkanı terörizm ile suçlanıp hapse atılmış, kozmik odaya girilerek en gizli belgeler ortalığa saçılmıştır. Devlet dairelerinde devletin kurucusunun resminin bulunmasına karşı çıkılmış bazı banka ve şirketlerin adlarının önündeki TC simgesi kaldırılmıştır. Bunlar akıl ile yurtseverlikle açıklanabilecek bir şey değildir. Bunlar emperyalizmin paralı, parasız uşaklarının yapacağı işlerdir. Benzer şeylerin ABD ve AB gibi ülkelerde normal ve gerekli görülürken biz ve bizim gibi ülkelerde demokrasiye, insan haklarına aykırı sayılmaktadır. Bunların tümü iyi niyetten yoksun, hatta kötü niyetlidir.

Sömürücü güçlerin çevre ülkelerine yönelik propagandalarının en önemli ayaklarından birisi din, laiklik, millet, milliyet gibi kavramların yeniden tanımlanmasıdır. Türkiye’nin kuruluş felsefesinde yatan laiklik ve vatandaşlık bağı ile bağlı olanın Türk sayıldığı gerçeği, ülkenin bölünmez bütünlüğü tartışmaya açılmak istenmekte hilafet, eyalet gibi kavramlarla Türk halkının ve Türkiye’nin bağımsızlığı ve özgürlüğü yok edilmek istenmektedir. Öte yandan kullanılan dil yerli işbirlikçiler aracılığıyla büyük bir saldırıyla karşı karşıya bırakılmaktadır.

Emperyal güçler için Türkiye’de güçlü bir orduya gerek bulunmamaktadır. Kendi başına buyruk kesilebilecek bir ordu kurdukları sistemi, 27 Mayıs örneğinde olduğu gibi tersine çevirebilirler. NGO ile artık “Sivil” bir güç doğmaktadır. Bu güç ile devlet ve orduya seçenek oluşturulacak ve hareket yeteneğini geriletilecektir! Onlara göre ordu NATO standartları ve programı içinde kalmalıdır. Esasen her şey özelleşirken, ulusal sınırlar tarih olurken orduya gereklilik de yoktur.
Çevre ülkelerde orduya gerek yoktur ama merkez emperyalist ülkelerde vardır. Dünya tek kutuplu hale geldikten sonra küreselleşme propagandalarıyla birlikte NATO, ABD ve AB ‘nin savuma ve silah sanayi bütçeleri daha da büyümüştür. Bu gerçek ustaca gizlenmektedir. Bu ikiyüzlülük değilse nedir?

NGO veya STK’lar gerçekten sivil mi? Gerçekten hükümet dışımı? Hayır. Zaman zaman Türk hükümetinden ayrı çalışsalar bile ABD ve AB gibi devletlerin hükümetleri ile sıkı bir işbirliği içindedirler. AB parlamento üyeleriyle, ABD başkanı Clinton ile görüşmeleri her nasılsa devlet ve hükümet ile yapılmış görüşmelerden sayılmamaktadır. Onların çizdikleri planlar içinde hareket etmek, onlardan sağlanan paralarla projeler üretmek çok doğal karşılanmakta ve bunları Türk halkına da övünçle anlatabilmektedirler.

Bu kuruluşlar bir toplum kuruluşu mu?  Yoksa toplumda ABD ve AB’ nin istediği yeni dünya düzenini inşa etmek için özel olarak belirlenmiş bir topluluk mu? Özellikle Türkiye’nin imzaladığı Gümrük Birliği Antlaşması ve AB’ye tam üyelik başvurusu sonrası yapılan hukuki düzenlemeler Türkiye’nin sanayileşmesi, gelişmesi için değil yabancı sermaye adıyla Türkiye’ye geleceği düşünülen doğrudan veya dolaylı dış yatırımların güvenliğini sağlamaya hizmet etmeyi amaçlamaktadır. AB’ ye tam üyelik, Helsinki, Kopenhag kriterleri diye yola çıkıldı ama bir arpa boyu yol alınamadı. Tam üyelik hayal oldu ama Türkiye’nin AB’ye ankraj durumu gerçekleşti. Ülkeler arası uyuşmazlıklarda Londra Mahkemelerinin kararlarının geçerliği kabul edildi. En baştan ve çok açık olarak Türkiye’nin tam üyeliğinin asla gerçekleşmeyeceği AB’nin her kademesince söylenmiş olmasına karşın STK adıyla çalışan bu kuruluşların başlıca amaçları ne pahasına olursa olsun Türk ekonomisinin ve hukukunun AB’ ye yamanması olmuştur. 2004 yılını esas alırsan aradan geçen 20 yılda Türkiye’de tarım ve hayvancılık neredeyse yok olmuş, tarımsal her tür ürünü dışarıdan alır hale gelmişiz, sanayide de Batı’nın taşeronu ve tedarikçisi olmaktan bir adım ileriye gidememişiz. Doğrudan yatırım yerine borç aldığımız ve bol bol faiz ödediğimiz bir ülke durumuna gelip dış ve iç borç batağına saplanmışız. Artık tam bu noktada durup düşünmek gerekmektedir. Biz nerede yanlış yaptık? STK’ lar da 4-5 yıldızlı otellerin lobilerinde içkilerinizi yudumlarken eğer bu ülke için içinizde iyi bir şeylerin küçük bir kırıntısı kalmışsa siz de lütfedip biraz düşününüz. Oysa görünen o ki; borç bini açmış iken birileri günü kurtarmaya birileri batan geminin mallarını kapışmaya çalışmaktadırlar.

Uygulamada hükümet dışı olması düşünülen STK ‘ların çoğu nedense hükümet politikalarının en sıkı savunucuları olmuşlardır. Doğal olarak STK nın sivilliğini de toplumculuğunu da artık ciddi olarak sorgulamak gerekmektedir.

Elbette Türk ekonomisinin bin bir türlü sorunu vardır, elbette Türk Hukuk Sistemi özellikle 12 eylül faşist darbesinden sonra allak bullak olmuştur ama bunların çözümü AB reçeteleri ile olamazdı, olmadı, bundan sonra da olmayacaktır.
AB kriterleri, standartları denilen şeyler kusursuz bir sistem demek de değildir. Onları şu anda görece kalkınmış gösteren şey sistemlerinin iyi güzel, ekonomilerinin düzgün olduğu anlamına gelmemektedir. Onların gelişmişlikleri, refah düzeyleri dünya halklarını sömürmeleri ile sınırlıdır. Çevre ülkelerin uyanmaları ile durum tersine dönebilir. Nitekim küreselleşme hayalleri Çin, Hindistan ve benzer ülkelerin ekonomik büyümeleri karşısında suya düşmüş görünmektedir. BRICS üyelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Doların tahtı sallanıyor. Bu durumda STK adıyla yola çıkanların iyi niyetli olanları bir kez daha düşünmelidirler.

Demokrasi, insan hakları gibi kavramlar Batı Uygarlığı’ nın tekelinde olan şeyler değildir. Bu kavramların bedelini doğuda da batıda da halklar türlü şekillerde kanlarıyla, canlarıyla ödediler. Şimdi de üzerlerine düşen ödevleri yapacaklardır. Demokrasi halkın her bir bireyinin eşitliği ile sağlanabilir. Her bir bireyin dünyada olup bitenleri bilecek bilgi, bilinç düzeyine kavuşmasıyla sağlanabilir. Batıda çok övündükleri demokrasi kendi oligarşilerinin ülkeleri içinde kendilerinin dışında kalan halkı ve ülkelerinin dışında kalan tüm halkları sınırsızca ve acımasızca sömürmelerinin adıdır. Bu sömürü düzeninin dışında, tüm dünya halklarının barış, huzur ve refahını sağlayacak başka bir ekonomik, politik, sosyal ve kültürel dünya sistemi mümkündür.

STK denilen bu örgütlenmelerden önce sanki hiçbir örgütlenme yokmuş gibi bir hava yaratılmaktadır. STK kavramından önce bu ülkede Demokratik Kitle Örgütleri vardı ve hükümet üzerinde bugünden çok daha etkiliydi.  

ABD ve AB’ nin dillerinden düşürmedikleri demokrasi, insan hakları gibi kavramlara karşın kendileri dışındaki topluluklar için böyle bir demokrasi kaygıları olmadığından ve hatta çok başlı bir demokrasi yerine tek sesli bir yönetim işlerine daha çok geldiğinden  “demokrat” kavramından hoşlanmamış ve bu gerekçeyle vazgeçmiş olabilirler.  Ama bunu kabullenen ve savunan Türk aydınlarına, politikacılarına ne demeli?

Şu governmental sözcüğünü Türkçemize kim, kimler ve neden sivil diye çevirmişlerdir. Bunun üzerinde gerçekten durmakta çok büyük yararlar vardır. Liberal solcular başta olmak üzere bu kişilerin taktıkları maske yüzlerinden çıkartılıp atılmalıdır.

Hiç ama, fakat demeye gerek yok, açık konuşulmalı. Demokrat sözcüğünün yerine Sivil sözcüğünün konmasında çok sinsi bir amaç vardır.

Demokratik örgütlerdeki işleyiş örgüt üyelerin istek ve oyları doğrultusunda şekillenir. Yöneticilerin seçilerek işbaşına gelmeleri ve seçimle işten uzaklaştırılmaları esastır. Bu kuruluşlar denetime açıktırlar. Yöneticiler dönem içinde ve sonunda üyelere hesap vermek zorundadırlar. Ayrıca Bakanlığa bağlı birimlerce de denetlenirler.
Oysa sivil toplum örgütü denen yapılanmaların içinde vakıf, cemaat ve tarikat oluşumları da vardır. Mahalle baskısının temsilcileri, eli silahlı çeteler bile zaman zaman bu örgütlenmeye katılabilirler.
Bu örgülerde seçim olmaz. Yönetici seçimsiz olarak başka hiyerarşik yöntemlerle belirlenir. Ortakların veya üyelerin oy ve denetim haklar yoktur. Vakıflarda ise vakıf kurucusu veya mütevelli heyetinin dediği olur. Diğerleri alınmış kararlara uyarlar.

Heyhat… Demokrasi çığlıkları ile fırtınalar estiren STK’ lar neredeler? Kendi içlerinde demokrat olamayanlar, olamayanlar demokratik bir işleyişi içlerine sindirenler halka nasıl demokrasi getirecekleri?

Asıl amaç, üyelerin iradelerinin dışında denetimden uzak bu kişileri STK çatısı altına sokmak, bu şemsiye altında toplamaktır. Vakıf, cemaat, tarikat ve hatta kim oldukları ne yapmak istedikleri belli olmayan, adlarını platform olarak açıkladıkları topluluklar bu yolla koruma altına alınmış olacaklardır. STK şemsiyesi altında yaşama hakkı bulan bu topluluklar kamu yararına derneklere sağlanan kolaylıklardan, vergi istisna ve muafiyetlerinden de yararlanabileceklerdir. Devletin kurumlarıyla özel protokoller imzalayarak kendi cemaat ve tarikat propagandalarını yapmakta, anayasanın ve yasaların emredici hükümlerini yok sayarak eğitim birliği ve laik eğitim ilkelerin ayaklar altına alabilmektedirler.  

Bu kuruluşlar, üye denetimi de olmadığı için kendilerine sağlanan AB ve ABD fonlarını ve ayrıca iktidar kaynaklarını kullanacaklar ve zaman zaman veya tamamen paralel bir devlet yapılanmasına bile girebilecektir. Terör örgütlerinin bile bu yapılanma içinde devletin korumasından yararlanarak faaliyet göstermesi mümkün olabilir. Çok yakın bir tarihimizde bunun acı örneklerini gördük, yaşadık. Aynı yanlışı yeniden yapmak çok üzücüdür.

Küreselleşmeci güçler propaganda programlarındaki retoriklerini doğal olarak kullanacaklar ve karşı oldukları görüşün retoriğini oluşturan söylemleri de unutturmaya çalışacaklardır. Doğrusunu söylemek gerekir ise başarılı da olmuşlardır.

Bugün sağcısı solcusu, dincisi, milliyetçisi her ağzını açtıklarında birkaç kez STK sözcüğünü tekrarlamaktadırlar. DKÖ kavramını neredeyse anımsayan bile kalmadı. Onların bu başarısının arkasında kendisini demokrat olarak niteleyenlerin onlar kadar sorumluluğu vardır. Artık uyanma zamanının geldiğini söylemeliyiz. Bu kuruluşlarımızın kendilerini başkalarının koyduğu adla çağırmalarına artık izin vermemelidirler. En azından kendi söylemlerinde, yazışmalarında, afiş ve pankartlarında, ilanlarında kendi adlarını, DTK sembolünü kullanmalıdırlar.

Yazının başında da söylediğimiz gibi her sanat dalının, her politik görüşün yaptığı işe uygun bir tarzı vardır. Bu tarzın en başında o kuruluşun kullanacağı retorik gelir. STK yukarıda anlatmaya çalıştığımız sakıncaları bir yana küreselleşmeci, emperyalist güçlerin retoriğinde yer alan bir kavramdır. Halk için halktan yana bir politik hareketin de mutlaka kendisinin bulup geliştireceği retoriği, sembolleri ve sloganları olmalıdır. Başkalarının, başka görüş ve ideolojilerin sembolleriyle, başkalarından ödünç alınan, kiralanan söylemlerle başarılı olunamaz. Halkın mücadele geleneğinde yeri olan ama unutulan, unutturulan ancak bu hareketi en iyi ifade edebilecek ad yeniden güncellenebilir.

STK yerine DTK Demokratik Toplum Kuruluşu denebilir. Başkaları bu adı kullanmasa bile demokratik kitle örgütleri kendi adlarını ısrarla DTK olarak kullanmaları gerekmektedir.

Halktan yana, halk için, halkla birlikte, halkın içinde
Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye
STK değil mutlaka DTK, Demokratik Toplum Kuruluşu kavramını kullanalım.

04.01.2024
Ali Can Polat

Yorumlar

SON EKLENEN MAKALELER

KARNAVAL
KARNAVAL
DİSİPLİN
DİSİPLİN
NÜFUS KÜTÜĞÜ, NÜFUS KÂĞIDI, KAFA KÂĞIDI KAVRAMLARI
NÜFUS KÜTÜĞÜ, NÜFUS KÂĞIDI, KAFA KÂĞIDI KAVRAMLARI
CADI-ENGİZİSYON / CADILAR GÜNÜ/AZİZLER GÜNÜ/ CADALOZ
CADI-ENGİZİSYON / CADILAR GÜNÜ/AZİZLER GÜNÜ/ CADALOZ
İMPARATORLUK  – İMPARATOR – EMPERYAL- EMPERYALİZM
İMPARATORLUK  – İMPARATOR – EMPERYAL- EMPERYALİZM
YAŞADIKLARIMIZ VE BİR DAHA YAŞAMAK İSTEMEDİKLERİMİZ
YAŞADIKLARIMIZ VE BİR DAHA YAŞAMAK İSTEMEDİKLERİMİZ
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAVRAMI VE ANLAMI
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAVRAMI VE ANLAMI
Puslu Havalar, Sakin İnsanlar Ülkesi Vietnam, Hüzünlü Kamboçya (17-25 Mart 2024)
Puslu Havalar, Sakin İnsanlar Ülkesi Vietnam, Hüzünlü Kamboçya (17-25 Mart 2024)
İKTİDAR – MUHALEFET – HİZİP/KLİK- FRAKSİYON
İKTİDAR – MUHALEFET – HİZİP/KLİK- FRAKSİYON
İSTANBUL, YA ARON ANGEL’İN TASARLADIĞI GİBİ OLSAYDI…
İSTANBUL, YA ARON ANGEL’İN TASARLADIĞI GİBİ OLSAYDI…
Yazarak Gitmek
Yazarak Gitmek
ALFABE
ALFABE
DEVE
DEVE
MERKANTİLİZM
MERKANTİLİZM
PEŞKEŞ / PİŞKEŞ
PEŞKEŞ / PİŞKEŞ
Yakın Dil
Yakın Dil
Persepolis ile ilgili olarak gezide tuttuğum notlardan- Parsayı Toplamak
Persepolis ile ilgili olarak gezide tuttuğum notlardan- Parsayı Toplamak
KUTU KUTU PENSE 
KUTU KUTU PENSE 
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
DAYAK CENNETTEN ÇIKMADIR
BİR GÜNLÜK ZAMANIN BÖLÜMLERİ
BİR GÜNLÜK ZAMANIN BÖLÜMLERİ
ŞERİAT
ŞERİAT
Türkçe Sorunları: BİRBİRİNE  KARIŞAN, KARIŞTIRILAN  İKİ KAVRAM:  EĞİTİM İLE ÖĞRETİM 
Türkçe Sorunları: BİRBİRİNE  KARIŞAN, KARIŞTIRILAN  İKİ KAVRAM:  EĞİTİM İLE ÖĞRETİM 
SAPYOSEKSÜELLİK KAVRAMI ÜZERİNE (SAPIOSEXUALITÉ / SAPIOSEXUALITY)
SAPYOSEKSÜELLİK KAVRAMI ÜZERİNE (SAPIOSEXUALITÉ / SAPIOSEXUALITY)
NOSTALJİ
NOSTALJİ
AKIL DARALTICI ÖN YARGILARIMIZ / ZİHİN KÖRLÜĞÜ
AKIL DARALTICI ÖN YARGILARIMIZ / ZİHİN KÖRLÜĞÜ
TEVHİD VE HİLAFET KAVRAMLARI ÜZERİNE
TEVHİD VE HİLAFET KAVRAMLARI ÜZERİNE
MÜSTEHCEN VE ÇIPLAKLIK KAVRAMLARI ÜZERİNE
MÜSTEHCEN VE ÇIPLAKLIK KAVRAMLARI ÜZERİNE
ZEHİRİ ZEHİR YAPAN DOZUDUR (DOSIS FACIT VENONIUM)
ZEHİRİ ZEHİR YAPAN DOZUDUR (DOSIS FACIT VENONIUM)
UMUT VE SEVGİ HER ZORLUĞU YENER ya da PANDORA'NIN KUTUSU
UMUT VE SEVGİ HER ZORLUĞU YENER ya da PANDORA'NIN KUTUSU
SADAKA VE SADAKAT
SADAKA VE SADAKAT
HAMİLELİK ŞÜPHESİ
HAMİLELİK ŞÜPHESİ
FİKRE SAYGI KONUSUNA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
FİKRE SAYGI KONUSUNA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
İZLEMEK / İZCİ - İZCİLİK 
İZLEMEK / İZCİ - İZCİLİK 
BULUTTAN NEM KAPMAK
BULUTTAN NEM KAPMAK
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
PISA NEDİR?
PISA NEDİR?
ŞOFÖR ve ŞOFBEN KAVRAMLARI
ŞOFÖR ve ŞOFBEN KAVRAMLARI
ÖLÜM - ÖLÜ ve SONRASI
ÖLÜM - ÖLÜ ve SONRASI
MNEMOSYNE (Bellek, Anımsama ve Akılda Tutma Tanrıçası)
MNEMOSYNE (Bellek, Anımsama ve Akılda Tutma Tanrıçası)
THESEUS’ UN GEMİSİ PARADOKSU
THESEUS’ UN GEMİSİ PARADOKSU
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
ŞAMAR OĞLANI ve 24 KASIM ÖĞRETMELER GÜNÜ
IKAROS
IKAROS
LABYRINTHOS / LABİRENT
LABYRINTHOS / LABİRENT
PYGMALION
PYGMALION
NARKİSSOS ve METAMORPHOSE
NARKİSSOS ve METAMORPHOSE
YARGININ MİLLİSİ OLMAZ
YARGININ MİLLİSİ OLMAZ
ANACHRONISME / ANAKRONİZM 
ANACHRONISME / ANAKRONİZM 
ÜMMET – MİLLET
ÜMMET – MİLLET
O SINIR TAŞLARINIZ, O DUVARLARINIZ…
O SINIR TAŞLARINIZ, O DUVARLARINIZ…
KUTLAMA/ ANMA – SON AKŞAM YEMEĞİ
KUTLAMA/ ANMA – SON AKŞAM YEMEĞİ
MISOPHONIA-misofoni & AMUSIA - amuzi
MISOPHONIA-misofoni & AMUSIA - amuzi
YAS VE YAS TUTMA
YAS VE YAS TUTMA
TERÖR / TERÖRİZM ve HEROSTRATOS
TERÖR / TERÖRİZM ve HEROSTRATOS
MARKA – MODA KAVRAMLARINA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
MARKA – MODA KAVRAMLARINA KÜÇÜK BİR DOKUNUŞ
EMOJİ VE MOLATİK KAVRAMLARI ÜZERİNE
EMOJİ VE MOLATİK KAVRAMLARI ÜZERİNE
ÖZELEŞTİRİ (ÖZ ELEŞTİRİ) 
ÖZELEŞTİRİ (ÖZ ELEŞTİRİ) 
BOTOX – BOTULUS/ SOSİS GÜZELLİĞİ
BOTOX – BOTULUS/ SOSİS GÜZELLİĞİ
DÜŞÜNCEYE SAYGI VE DÜŞÜNCEYE TAHAMMÜL
DÜŞÜNCEYE SAYGI VE DÜŞÜNCEYE TAHAMMÜL
BEN BU ZAFERİ POPOMLA DEĞİL KAFAMLA KAZANDIM
BEN BU ZAFERİ POPOMLA DEĞİL KAFAMLA KAZANDIM
DİPLOMASİ  -  DİPLOMA
DİPLOMASİ  -  DİPLOMA
PİRİNÇ
PİRİNÇ
PEYGAMBER
PEYGAMBER
UMUT - UTKU
UMUT - UTKU
HAYDAN GELEN HUYA GİDER
HAYDAN GELEN HUYA GİDER
DİNGO’ NUN AHIRI
DİNGO’ NUN AHIRI
DARISI BAŞINA
DARISI BAŞINA
ÇAĞRIŞAN KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI (2)
ÇAĞRIŞAN KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI (2)
KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞIMI
KAVRAMLARIN ÇAĞRIŞIMI
ÖDEV, GÖREV, İŞLEV
ÖDEV, GÖREV, İŞLEV
ATLIKARINCA - DÖNME DOLAP
ATLIKARINCA - DÖNME DOLAP
FİLENİN SULTANLARI DEĞİL ALTIN KIZLARI
FİLENİN SULTANLARI DEĞİL ALTIN KIZLARI
GREEDFLATION-Türkçesi aranıyor
GREEDFLATION-Türkçesi aranıyor
DANSÇI MAYMUNLAR
DANSÇI MAYMUNLAR
ANCADA BERABER KANCADA BERABER
ANCADA BERABER KANCADA BERABER
GELİN – GÜVEY- GERDEK
GELİN – GÜVEY- GERDEK
ÖLÜLER,   ÖLÜM SÖZLERİ
ÖLÜLER,   ÖLÜM SÖZLERİ
GÜNAH KEÇİSİ
GÜNAH KEÇİSİ
KURNAZLIK - FIRSATÇILIK
KURNAZLIK - FIRSATÇILIK
BAM – BAM TELİ – BAM TELİNE BASMAK, DOKUNMAK
BAM – BAM TELİ – BAM TELİNE BASMAK, DOKUNMAK
TROLL - TROL
TROLL - TROL
VEDA / HÜZÜN - ÖZLEM - VUSLAT/ SEVİNÇ
VEDA / HÜZÜN - ÖZLEM - VUSLAT/ SEVİNÇ
SANAT ÜRÜNÜ MÜ / SANAT ESERİ Mİ ? SANAT ÜRETİCİLİĞİ Mİ / SANAT YARATICILIĞI MI ?
SANAT ÜRÜNÜ MÜ / SANAT ESERİ Mİ ? SANAT ÜRETİCİLİĞİ Mİ / SANAT YARATICILIĞI MI ?
NEFRET DİLİ
NEFRET DİLİ
İLETİŞİM ve PROPAGANDA DİLİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
İLETİŞİM ve PROPAGANDA DİLİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
SÖZ VERMEK VE SÖZÜNDE DURMAMANIN KIRK ŞEKLİ
SÖZ VERMEK VE SÖZÜNDE DURMAMANIN KIRK ŞEKLİ
SECCADE
SECCADE
RAMADAN/ RAMAZAN – KANDİL VE MAHYALAR/ ŞEHR-İ RAMAZAN
RAMADAN/ RAMAZAN – KANDİL VE MAHYALAR/ ŞEHR-İ RAMAZAN
RETORİK, HİTABET, KIRAAT VE TİLAVET
RETORİK, HİTABET, KIRAAT VE TİLAVET
ENERJİ /ÉNERGIE  –  SİNERJİ/ SYNERGIE
ENERJİ /ÉNERGIE  –  SİNERJİ/ SYNERGIE
DEPREMDE BÜYÜKLÜK VE ŞİDDET FARKI
DEPREMDE BÜYÜKLÜK VE ŞİDDET FARKI
KARIŞIK – KARMAŞIK
KARIŞIK – KARMAŞIK
HELALLEŞMEK, HESAPLAŞMAK
HELALLEŞMEK, HESAPLAŞMAK
ANASININ GÖZÜ
ANASININ GÖZÜ
TEŞEKKÜR ETMEK –  ÖZÜR DİLEMEK
TEŞEKKÜR ETMEK –  ÖZÜR DİLEMEK
İLETİŞİM, MİZAH ve HOŞGÖRÜ
İLETİŞİM, MİZAH ve HOŞGÖRÜ
NESEP NEDİR, NESEPSİZ NE DEMEKTİR?
NESEP NEDİR, NESEPSİZ NE DEMEKTİR?
AŞAĞILAMA, SÖVGÜ VE HAKARET
AŞAĞILAMA, SÖVGÜ VE HAKARET
NARTHEX
NARTHEX
MÜJDE
MÜJDE
İBRET
İBRET
DİLDE YABANCI HAYRANLIĞIMIZ
DİLDE YABANCI HAYRANLIĞIMIZ
APERİTİF
APERİTİF
BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN
BAŞIN ÖNE EĞİLMESİN
AHMAK
AHMAK
BÜTÇE
BÜTÇE
AHLÂK
AHLÂK
Başparmaklarımız
Başparmaklarımız
MENDİL
MENDİL
BODRUM'DA YABAN HAYATINI YOK EDEN İMAR PLANLARI
BODRUM'DA YABAN HAYATINI YOK EDEN İMAR PLANLARI
RÛM,  RÛMÎ, RÛMELİ
RÛM,  RÛMÎ, RÛMELİ
ORGANİZE ÖRGÜT VEYA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ
ORGANİZE ÖRGÜT VEYA ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTÜ
Türkçedeki Yunanca kökenli kelimeler
Türkçedeki Yunanca kökenli kelimeler
TANRI ve ADALET/ İLAHİ ADALET / TANRI SEVGİSİ / TANRININ İNSAN SEVGİSİ
TANRI ve ADALET/ İLAHİ ADALET / TANRI SEVGİSİ / TANRININ İNSAN SEVGİSİ
TUTUM
TUTUM
SÜRTÜK
SÜRTÜK
DİL ÖĞRETİMİNDE ETİMOLOJİ BİLGİSİNİN YARARLARI
DİL ÖĞRETİMİNDE ETİMOLOJİ BİLGİSİNİN YARARLARI
DEKOLTE – TESETTÜR – MÜSTEHCEN – PORNOGRAFİ - EROTİZM
DEKOLTE – TESETTÜR – MÜSTEHCEN – PORNOGRAFİ - EROTİZM
ETİYOLOJİ
ETİYOLOJİ
ETİMOLOJİNİN ETİMOLOJİSİ
ETİMOLOJİNİN ETİMOLOJİSİ
REÇETELERDEKİ KISALTMALAR
REÇETELERDEKİ KISALTMALAR
ATLAS ve KARYATID KAVRAMLARI
ATLAS ve KARYATID KAVRAMLARI
BAY -  BAYAN
BAY -  BAYAN
LALE – TÜLBENT – TULIPE - TÜRBAN
LALE – TÜLBENT – TULIPE - TÜRBAN
POSTULAT-CREDO–İMAN
POSTULAT-CREDO–İMAN
AKRABA - HISIM KAVRAMLARI ÜZERİNE
AKRABA - HISIM KAVRAMLARI ÜZERİNE
RAMAZAN, BAYRAM VE RAMAZAN/ŞEKER BAYRAMI KAVRAMLARI ÜZERİNE
RAMAZAN, BAYRAM VE RAMAZAN/ŞEKER BAYRAMI KAVRAMLARI ÜZERİNE
RÜZGÂR
RÜZGÂR
KALPAZANLIK
KALPAZANLIK
POLİTİKA
POLİTİKA
CIMON-PERO' NASIL CHARITY ROMANA OLDU?
CIMON-PERO' NASIL CHARITY ROMANA OLDU?
İDEOLOJİ– DEMAGOJİ – PROPAGANDA -DEMOKRASİ
İDEOLOJİ– DEMAGOJİ – PROPAGANDA -DEMOKRASİ
YABANCI DİLLERDEN ALINAN KAVRAM VE TERİMLER SORUNU
YABANCI DİLLERDEN ALINAN KAVRAM VE TERİMLER SORUNU
BANLİYÖ
BANLİYÖ
SATRANÇ
SATRANÇ
GAZİLER HELVASI – ŞÜKÜR HELVASI
GAZİLER HELVASI – ŞÜKÜR HELVASI
ABDEST KAVRAMININ KÖKEN VE ANLAMI
ABDEST KAVRAMININ KÖKEN VE ANLAMI
AYLARIN ADLARI, KÖKEN VE ANLAMLARI
AYLARIN ADLARI, KÖKEN VE ANLAMLARI
Ahmet Vefik Paşa
Ahmet Vefik Paşa
TARTIŞMAK, ELEŞTİRMEK VE AD HOMINEM KAVRAMLARI
TARTIŞMAK, ELEŞTİRMEK VE AD HOMINEM KAVRAMLARI
POLİS, POLİ, POL,  BOLU
POLİS, POLİ, POL,  BOLU
GÜN ADLARI, KÖKENLERİ VE ANLAMLARI
GÜN ADLARI, KÖKENLERİ VE ANLAMLARI
KITA ADLARI
KITA ADLARI
POLO - MİNYATÜR
POLO - MİNYATÜR
AMATÖR-PROFESYONEL
AMATÖR-PROFESYONEL
İSKAMBİL KÂĞITLARINDAKİ ŞEKİLLER
İSKAMBİL KÂĞITLARINDAKİ ŞEKİLLER
BURUK  ACI
BURUK  ACI
HİSSEDİLEN SICAKLIK / AĞIRLIK, KATLANILABİLEN İNSAN, DAYANILABİLİR ENFLASY0N
HİSSEDİLEN SICAKLIK / AĞIRLIK, KATLANILABİLEN İNSAN, DAYANILABİLİR ENFLASY0N
KARGA TULUMBA
KARGA TULUMBA
AFORİZMA – AFOROZ – PERSONA NON GRATA - HAYMATLOS
AFORİZMA – AFOROZ – PERSONA NON GRATA - HAYMATLOS
ANLAM SANATLARI
ANLAM SANATLARI
ACABA
ACABA
ÖKSÜZ VE YETİM KAVRAMLARI ÜZERİNE
ÖKSÜZ VE YETİM KAVRAMLARI ÜZERİNE
KELİMELERİN BİZE ETTİĞİ
KELİMELERİN BİZE ETTİĞİ
ÜNİVERSİTE  NE DEMEK?
ÜNİVERSİTE  NE DEMEK?
ADLARIMIZIN KÖKEN VE ANLAMLARINI YETERİNCE BİLİYOR MUYUZ?
ADLARIMIZIN KÖKEN VE ANLAMLARINI YETERİNCE BİLİYOR MUYUZ?
FENOMEN – İDOL - İKON – ROL MODEL
FENOMEN – İDOL - İKON – ROL MODEL
ETİMOLOJİ  NE İŞE YARAR?
ETİMOLOJİ  NE İŞE YARAR?
14 MART TIP BAYRAMI İLE İLGİLİ KAVRAMLARIMIZ
14 MART TIP BAYRAMI İLE İLGİLİ KAVRAMLARIMIZ
DOSTA VİSKİ
DOSTA VİSKİ
TAKDİREN – TEŞDİDEN - TAHFİFEN
TAKDİREN – TEŞDİDEN - TAHFİFEN
SORUNLU KAVRAMLARIMIZ
SORUNLU KAVRAMLARIMIZ
ÇARPICI  ETİMOLOJİLER
ÇARPICI  ETİMOLOJİLER
UYKULARIMIZIN TANRISI HYPNOS, ÜÇ BİN ÇOCUĞUNDAN BİRİ MORPHEUS
UYKULARIMIZIN TANRISI HYPNOS, ÜÇ BİN ÇOCUĞUNDAN BİRİ MORPHEUS
P H A E T H O N
P H A E T H O N
NAPOLYON KİRAZI – CHAMPS ÉLYSÉES ’nin  AT KESTANELERİ
NAPOLYON KİRAZI – CHAMPS ÉLYSÉES ’nin  AT KESTANELERİ
BASAMAKLAR,  MERDİVENLER
BASAMAKLAR,  MERDİVENLER
NATO KAFA NATO MERMER
NATO KAFA NATO MERMER
DOĞUM GÜNLERİ VE DOĞUM GÜNÜ KUTLAMALARI
DOĞUM GÜNLERİ VE DOĞUM GÜNÜ KUTLAMALARI
TÜKENMEZ KALEM - ALKOLSÜZ BALIK ÇEŞİTLERİ
TÜKENMEZ KALEM - ALKOLSÜZ BALIK ÇEŞİTLERİ
MİT, MİTOLOJİ, EFSANE, MASAL, DESTAN, HİKÂYE, TARİH, TRAJEDİ, KOMEDİ VE OPERA
MİT, MİTOLOJİ, EFSANE, MASAL, DESTAN, HİKÂYE, TARİH, TRAJEDİ, KOMEDİ VE OPERA
İBADET YERLERİ
İBADET YERLERİ
Yenilik Kavramı ve Yenilik Politikaları
Yenilik Kavramı ve Yenilik Politikaları
FİKİR VE ZİKİR
FİKİR VE ZİKİR
ADAM GİBİ ADAM
ADAM GİBİ ADAM
Diderot Etkisi
Diderot Etkisi
MİLKA
MİLKA
ACABA BUNLARI BİZE HANGİ DIŞ GÜÇLER YAPIYOR; YOKSA?
ACABA BUNLARI BİZE HANGİ DIŞ GÜÇLER YAPIYOR; YOKSA?
İŞTE  İNSAN  -  ECCE HOMO
İŞTE  İNSAN  -  ECCE HOMO
KOT PANTOLON
KOT PANTOLON
RAKAM  BİLDİREN  ÖNEKLER
RAKAM  BİLDİREN  ÖNEKLER
Taciz, Tecavüz, İstismar terimleri hakkında
Taciz, Tecavüz, İstismar terimleri hakkında
Dilimiz ya da Alkolün Beyazı 
Dilimiz ya da Alkolün Beyazı 
AKINTILAR,  AKIMLAR
AKINTILAR,  AKIMLAR
KUTSAL
KUTSAL
T A B U   ve   T A B U L A R I   Y I K M A K
T A B U   ve   T A B U L A R I   Y I K M A K
PROLETER  VE  PROLETARYA   KAVRAMLARI
PROLETER  VE  PROLETARYA   KAVRAMLARI
ESOTERIC,  BÂTINÎ,  İÇREK
ESOTERIC, BÂTINÎ, İÇREK
BOYKOT
BOYKOT
SABO - SABOTAJ
SABO - SABOTAJ
Alavere - Dalavere (il dare e l'avere)
Alavere - Dalavere (il dare e l'avere)
OPERALAR
OPERALAR
SINCERE - Sine Cera
SINCERE - Sine Cera
İTİBARDAN TASARRUF veya TEMSİLDE TASARRUF
İTİBARDAN TASARRUF veya TEMSİLDE TASARRUF
BELLONA ve SHELL
BELLONA ve SHELL
HALKIMIZIN KAVRAM İCADI
HALKIMIZIN KAVRAM İCADI
YANLIŞ KULLANILAN KAVRAMLARDAN DÖRDÜ
YANLIŞ KULLANILAN KAVRAMLARDAN DÖRDÜ
KİMİ KISALTMALAR VE ANLAMLARI
KİMİ KISALTMALAR VE ANLAMLARI
BAŞSAĞLIĞI-TAZİYE KAVRAMLARI ÜZERİNE
BAŞSAĞLIĞI-TAZİYE KAVRAMLARI ÜZERİNE
AYAK
AYAK
DİASPORA
DİASPORA
HUKUK TERMİNOLOJİMİZDEKİ BİR KAVRAM-BİR TERİM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
HUKUK TERMİNOLOJİMİZDEKİ BİR KAVRAM-BİR TERİM ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
Z Ü H R E V İ  (Sorunlu Kavram)
Z Ü H R E V İ  (Sorunlu Kavram)
14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ
14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ
(ATIN ŞAHLANIŞI) deyimi
(ATIN ŞAHLANIŞI) deyimi
TESTOSTERON  EGEMENLİĞİ (Domination de la Testostérone)
TESTOSTERON  EGEMENLİĞİ (Domination de la Testostérone)
URBA
URBA
İki Dirhem Bir Çekirdek ve Keçiboynuzu
İki Dirhem Bir Çekirdek ve Keçiboynuzu
Zat İşlerinden İnsan Kaynaklarına
Zat İşlerinden İnsan Kaynaklarına
YERSİZ YURTSUZ BİR MİLLET: ÇİNGENELER
YERSİZ YURTSUZ BİR MİLLET: ÇİNGENELER
ROMAN
ROMAN
"TARİH"İN ÇİFTE ANLAMI
"TARİH"İN ÇİFTE ANLAMI
YUNANCA "DOXA"DAN LATİNCE "DOCTOR"A
YUNANCA "DOXA"DAN LATİNCE "DOCTOR"A
KORO, BALE, HORON
KORO, BALE, HORON
FRENGİ
FRENGİ
FRANKLAR, FRENKLER
FRANKLAR, FRENKLER
LOJİ'LER
LOJİ'LER
TUZ
TUZ
ENTELEKTÜEL
ENTELEKTÜEL
Günlük Hayattan 30 Kelimenin kökenleri
Günlük Hayattan 30 Kelimenin kökenleri
ENERJİ
ENERJİ
PORT, YANİ LİMAN
PORT, YANİ LİMAN
Turunçgiller
Turunçgiller
Nomos'tan Namusa
Nomos'tan Namusa
Ev
Ev
Fil
Fil
Kültür Nedir?
Kültür Nedir?
CIVILISATION, MEDENİYET, UYGARLIK
CIVILISATION, MEDENİYET, UYGARLIK
Bozbulanık İki Kelime: Ansiklopedi, Sempozyum
Bozbulanık İki Kelime: Ansiklopedi, Sempozyum
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan II
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan II
Dilde Bildirişimin Kopması Üstüne Bazı Notlar
Dilde Bildirişimin Kopması Üstüne Bazı Notlar
Aristokrat
Aristokrat
Despot, Tiran, Diktatör
Despot, Tiran, Diktatör
Felsefeden Safsataya, Sufiden Sofuya
Felsefeden Safsataya, Sufiden Sofuya
Efendi
Efendi
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan
Latinceden Türkçeye Yansıyanlardan
Akdeniz Dilinden Dört Kelime: Tersane, Damacana, Fırtına, Forsa
Akdeniz Dilinden Dört Kelime: Tersane, Damacana, Fırtına, Forsa
"Kosmos"tan Gelenler
"Kosmos"tan Gelenler
Barbarlar
Barbarlar
"Kapital"in Eserleri
"Kapital"in Eserleri
İlk Konservatuvarlar
İlk Konservatuvarlar
Tekhne, Ars, Sanat
Tekhne, Ars, Sanat
"Modern"in Geçmişi, Bugünü
"Modern"in Geçmişi, Bugünü
İki Nobel Ödüllü Marie Curie'nin Dramı
İki Nobel Ödüllü Marie Curie'nin Dramı
Terim Ne Demek?
Terim Ne Demek?
Ütopya
Ütopya
Melankoli
Melankoli
Şurup, Şarap, Şerbet, Meşrubat
Şurup, Şarap, Şerbet, Meşrubat
Matematik Terimlerinin Kökenleri
Matematik Terimlerinin Kökenleri
Tercüman, Dragoman, Dil Oğlanı, Dilmaç
Tercüman, Dragoman, Dil Oğlanı, Dilmaç
Telaffuz Hatası mı, Türkçeyi Bilmemek mi?
Telaffuz Hatası mı, Türkçeyi Bilmemek mi?
"Post" Önekinin Önlenemez Tırmanışı
"Post" Önekinin Önlenemez Tırmanışı
"MAGAZİN"İN YOLCULUKLARI
"MAGAZİN"İN YOLCULUKLARI
PATLICANIN YAZDIĞI TARİH
PATLICANIN YAZDIĞI TARİH
YALAMA OLAN  "SÖYLEM"  TERİMİ
YALAMA OLAN "SÖYLEM" TERİMİ
Türkçe dilindeki yabancı kökenli sözcükler
Türkçe dilindeki yabancı kökenli sözcükler
El, Yüz ve Zihin Temizliği!
El, Yüz ve Zihin Temizliği!
Zihinsel Virüs No 4- "SANA NE!"
Zihinsel Virüs No 4- "SANA NE!"
Zihinsel Virüs No 3- SİYASET, VATANDAŞIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN YAPILIR
Zihinsel Virüs No 3- SİYASET, VATANDAŞIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN YAPILIR
ZİHİNSEL VİRÜS NO 2:  EVET AMA YİNE DE!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 2: EVET AMA YİNE DE!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 1:  BAŞKASI YAPMASIN, BEN DE YAPMAM!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 1: BAŞKASI YAPMASIN, BEN DE YAPMAM!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 0: SÖZ KONUSU OLAMAZ!
ZİHİNSEL VİRÜS NO 0: SÖZ KONUSU OLAMAZ!
KAVRAM EVLENDİRME ya da KAVRAMLAR AKADEMİSİ
KAVRAM EVLENDİRME ya da KAVRAMLAR AKADEMİSİ
AKLA YERLEŞEN HER KAVRAM SONRAKİLER İÇİN BİRER SÜZGEÇ OLUR!
AKLA YERLEŞEN HER KAVRAM SONRAKİLER İÇİN BİRER SÜZGEÇ OLUR!
"KAVRAM TABANI" ÜZERİNDE UZLAŞI GİRİŞİMİNİ KİM ÜSTLENEBİLİR?
"KAVRAM TABANI" ÜZERİNDE UZLAŞI GİRİŞİMİNİ KİM ÜSTLENEBİLİR?
"Kavram Tabanında Uzlaşma" ulusal bütünlüğün ta kendisidir!
"Kavram Tabanında Uzlaşma" ulusal bütünlüğün ta kendisidir!